Man kan gå på pass och sträcka på ryggen med tjugo andra, eller bara hemma framför Youtube i knappt några kläder alls. Har man lite koll på vad man gör (vilket är lättare sagt än gjort) så är det fritt fram att köra instruktionsfritt och bara freestyla på valfri plats, se dock till att ha mycket space, du kan bli förvånad över hur ofta du sparkar ner prylar, eller mattgrannar om nu det är fallet.
Hanna Forsberg, pratglad jänta med rötter i Arvidsjaur, nu bosatt i Piteå, har koll på det här med yoga.
Hur länge har du yogat Hanna, och vad fick dig att börja?
– Jag började väl lite smått för ungefär ett och ett halvt år sedan eftersom en klasskompis med viss kunskap om yoga lekte instruktör för oss på idrotten en gång, och så även för att jag hade hört så mycket bra om yoga.
Varför yogar du?
– Mest för att jag tycker det är avslappnande. Har jag till exempel svårt att sova brukar jag köra ett kort yoga-pass med fokus på avslappning, att spänna musklerna och sedan slappna av. Men även för att den stärker min bål och det är något som jag är i stort behov av på både jobb och skola.
Det känns tjorvigt med alla mängder positioner som existerar, vad krävs egentligen för att börja yoga?
– Inte mycket alls. En matta kan vara bra att ha, så man inte halkar omkring, men det får du låna om du går på ett pass. De flesta positioner går att göra i olika svårighetsgrader så att säga, och om en övning inte passar dig eller är för ansträngande så tipsar alltid min instruktör om att använda sig utav ”barnets position” (se: bild) för att återgå till ett utgångsläge och liksom börja om. Man hoppar helt enkelt in och ut i det som passar en själv, om man nu provar på ett gruppass som finns på till exempel Sensia och Yoga-huset här i Piteå. Jag var själv helt ny inom yoga när jag valde att prova på det och om man bara följer instruktörens instruktioner så går det nog alldeles utmärkt.
Behöver man inte vara någorlunda flexibel för att börja yoga?
– Nej! Absolut inte. Det här är ett utav de största missförstånden som gör att folk håller sig från att börja med yoga. För att svara på din fråga: Man yogar inte för att man är flexibel, man yogar för att bli flexibel. Och det blir man!
Inre lugn
Att yogans popularitet ökat så mäktigt under det senaste årtiondet kan ha att göra med det tempot som samhället prackar på oss i dagens läge. Vi utsätts för mängder utav information, intryck, stress och press vilket gör att många söker sig till yogan för att finna ett slags inre lugn och ett sätt att koppla bort. Som meditation fast med fysisk rörelse som hjälper kroppen slappna av ihop med sinnet.
I en vardag fylld med aldrigvila-hashtags och fitnessbilder som fyller upp Facebookflödet så finner ju många att den aktivitet man ägnar sig åt måste ge någon form utav fysisk träning också.
Kan man använda yoga som träning?
– Ja absolut! I positioner som ”krigaren” (se: bild) och liknande krävs en hel del muskelarbete i framför allt ben och bål, men man använder även mycket armar i yoga. Det man kan tänka på om man skulle använda yogan som en muskelträningsform är att aldrig låta en muskel slappna av, om du nu inte kör till exempel barnets position eller liknande som just är till för avslappning, utan låter hela tiden musklerna arbeta. Yoga är helt enkelt vad man gör det till, det är därför det är en så briljant aktivitet – alla kan ägna sig åt den!
Vad har yogan gjort för dig?
– Yoga har hjälpt mig otroligt mycket i vardagen just för att den ger mig ett lugn. Jag får sträcka ut och dessutom bygga muskler i till exempel nacke och rygg som hjälper till en hel del på både jobb och skola. Yogan gör att jag känner mig frisk och jag avslutar alltid ett pass med ett leende på läpparna.