Stakskida utan fäste

En ny skida kan revolutionera stakåkningen och det är Piteåföretaget Elpex AB som utvecklat skidan. Om två veckor finns den ute i handeln.

Inget fäste. ”En normal skida ska säcka ihop för att få fäste, men det behövde vi inte ta hänsyn till när vi jobbade med den här renodlade stakskidan”, säger Johan Öberg, Elpex AB.

Inget fäste. ”En normal skida ska säcka ihop för att få fäste, men det behövde vi inte ta hänsyn till när vi jobbade med den här renodlade stakskidan”, säger Johan Öberg, Elpex AB.

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2016-03-18 18:39

Nyligen avgjordes Vasaloppet och särskilt bland elitåkarna var det många som enbart stakade sig fram. Grundprincipen är att strunta i fästet och bara lita på glidet. Det fungerar även med en vanlig längskida, men det är svårt att få till den ultimata utväxlingen.

– En normal skida ska säcka ihop för att få fäste, men det behövde vi inte ta hänsyn till när vi jobbade med den här renodlade stakskidan. idén är att reducera snökontakten så långt det går, säger Johan Öberg, Elpex AB.

För ett drygt halvår sedan föddes tanken på att utveckla en renodlad stakskida. Johan Öberg gillar att grotta ner sig i produktutveckling och i det här fallet har han tagit hjälp av folk på Luleå tekniska universitet. Andreas Almqvist, biträdande professor och forskare i maskinlära, och civilingenjören och forskaren Nina Lintzén har spelat viktiga roller och fungerat som bollplank under utvecklingen. Båda är passionerade längdskidåkare.

– Vi har resonerat mycket kring skidor generellt, utbytt erfarenheter och gjort tester. Det handlar mycket om skidans spann som måste vara väldigt hårt. Vi har också finslipat vinklar och glidzoner med målet att utveckla accelerationen vid varje staktag, berättar Johan Öberg.

För någon månad sedan gick man från ord till handling. I samband med att Elpex AB fick agenturen för finska Karhus skidor i Sverige och Norge ställde Johan Öberg ett krav.

– Jag ville att de skulle göra vår stakskida. Det första paret var tillverkad på ett par dagar och inför Vasaloppet hade vi 13 testpar som vi testade på åkare av elitklass.

Hur gick det?

– Det var inte de absoluta toppåkarna, men i Halvvasan kom en fyra och i Vasaloppet blev en av teståkarna 16:e dam. Hon hade inte ens åkt så långt tidigare och var mycket nöjd efteråt.

Enligt Johan Öberg visar alla mätningar att den nya skidan har bättre värden än andra skidor när det gäller vinklar och glidzoner vid stakåkning. Öberg vill av förståeliga skäl inte berätta i detalj hur skidan är uppbyggd, men han har stora förhoppningar.

– Skidåkningen har gått mer och mer mot stakning. Det är enkelt och lite trend just nu och dessutom samma teknik som vid rullskidåkning. Vi märker att intresset är stort.

Om ett par veckor finns DP-skidan (dp står double poling = dubbelstakning) ute på marknaden i begränsad upplaga. Säsongen är ju snart slut, men till hösten ska den finnas tillgänglig i större skala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om