Städerskor rasar mot fack och arbetsgivare

Städerskorna på Piteå älvdals sjukhus rasar mot landstinget och fackförbundet Kommunal. Övertaliga undersköterskor erbjuds städjobb och det sker på nuvarande personals bekostnad.- Vi är som en slasktratt, säger Ulrica Wirén, lokalvårdare.

Gun Grahn, enhetschef lokalservice, stödjer sin personal. "Prio 1 är att införa en las-lista för varje yrkesgrupp", menar hon.

Gun Grahn, enhetschef lokalservice, stödjer sin personal. "Prio 1 är att införa en las-lista för varje yrkesgrupp", menar hon.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2009-05-16 06:00
I onsdags berättade PT om undersköterskorna på Piteå vårdcentral som tvingas välja - städjobb eller uppsägning.
Totalt ska omkring 15 undersköterskor bort i kommunen och väljer de städjobb så sker det i många fall på nuvarande lokalvårdares bekostnad.
På Piteå älvdals sjukhus och vårdcentralerna jobbar sammanlagt 27 städerskor och oron och ilskan bland dem är stor.
- Det här är landstinget i ett nötskal - man tar inte hand om sin personal. Vi är arga på både arbetsgivare och Kommunal som skyller på varandra. De säger att vi ska vara stolta över vårt jobb, men det är omöjligt när det inte finns någon som helst trygghet, säger Ulrica Wirén, lokalvårdare på sjukhuset.
Utbildning inget krav
Landstingets städpersonalen går en utbildning som normalt är tio veckor lång när de anställs. Men den är inget krav och många har bara fått en kort introduktion under fem-sex dagar.
- Städet är som en slasktratt dit alla kan komma och de skyller på att vi inte har någon gymnasial utbildning. Undersköterskorna har väl inte pluggat och valt sitt yrke för att börja städa. De kommer förmodligen hit ett tag och drar vidare så fort något annat jobb dyker upp, säger Wirén.
- Undersköterskorna erbjuds en utbildning och sedan jobb hos oss, men den möjligheten finns inte andra vägen. Vi skulle inte få utbilda oss till undersköterskor om vi var övertaliga, säger kollegan Åsa Nilzon.
Byta yrke
Fenomenet med att undersköterskor tvingas ta lokalvårdares jobb är relativt nytt. Men nedskärningar och uppsägningar har sjukhusets städpersonal varit med om förut.
- Det är inte första gången vi är i den här sitsen. Många har sagts upp, vikarierat i tre år och lasats in igen. Oron är jättestor och det känns otryggt bara att diskussionen finns, säger lokalvårdaren Maria Öhman.
Några varsel har ännu inte lagts och det är oklart hur många undersköterskor som väljer att byta yrke. Men städpersonalen har koll på turordningen och det är just den de är mest kritiska till.
- Prio 1 är att införa en enskild las-lista för varje yrkesgrupp. Men vi är övertaliga även om inga undersköterskor kommer hit och det blir troligtvis uppsägningar ändå. Det är dock inte klart vem som drabbas, säger Gun Grahn, enhetschef lokalservice.
Besvikelse
Annalena Eriksson, ordförande för Kommunal i Piteå, är medveten om städpersonalens besvikelse.
- Jag vet att de är arga på oss och det är svårt att förklara för dem hur Kommunal ser på situationen, säger hon.
Även städ- och kökspersonal på Grahns naturbruksskola kan få lämna sina jobb och bli ersatta av undersköterskor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om