– Det finns säkert hemläxor att göra på de här områdena, säger skolchefen Malin Westling.
Alla som bedriver verksamhet i lokaler för barnomsorg och undervisning ska enligt miljöbalken kontrollera verksamheten genom egenkontroll. Huvudansvaret för detta har respektive rektor, men en del rektorer vet inte vad egenkontroll är och tror inte att det är deras ansvar att säkerställa en god inomhusmiljö. Det visar den rapport som sammanställts av miljöinspektörerna Marlene Sjölund och Maria Persson på miljö- och hälsoskydd under 2017.
Bakgrunden är folkhälsomyndighetens nationella tillsynsprojekt om inomhusmiljön i skolan som miljö- och hälsoskydd i Piteå deltog i 2014/2015. Då riktades krav till barn- och utbildningsnämnden om att öka städfrekvensen och implementera en mall för egenkontroll i samtliga Piteås skolor. Det skulle vara utfört vid årsskiftet 2016/2017.
Våren 2017 gjordes en uppföljning och samtliga grundskolor i Piteå fick föranmälda tillsynsbesök och i december 2017 presenterades rapporten.
– Det finns egenkontroll och rutiner i skolorna, men ingen skola har en fullständig egenkontroll. Det är en brist som måste åtgärdas eftersom det är ett lagkrav, säger Marlene Sjölund.
Har ni ställt direkta krav?
– Nej, men vi är en myndighet att och kan utfärda förelägganden med vite. Vi har informerat miljö- och tillsynsnämnden och skolchefen Malin Westling.
Miljöinspektörerna har också tittat på rutiner med fokus på städfrekvens och städbarhet. I rapportens görs klart att skolan bör följa folkhälsomyndighetens normer. Men så är inte alltid fallet.
– Folkhälsomyndighetens allmänna råd väger tungt och vi anser att de ska följas, men det görs inte fullt ut så vi är inte nöjda. Det kan handla om en ökad städfrekvens i skolans lokaler och att skolmaterial som ligger framme tas bort så att städbarheten blir bättre, säger miljöinspektören Marlene Sjölund.
Skolchefen Malin Westling hoppas få stöd av miljöinspektörerna för att kunna rätta till det som behövs.
– Vi måste se över rutinerna och få hjälp med vad vi ska göra och hur vi ska tänka. Vi försöker följa rekommenderade nivåer för städfrekvensen så vi måste se över det här.
Elisabeth Fjällström, för- och grundskolechef för södra området, tycker att städningen i grunden är bra, men konstaterar att vissa saker kan bli bättre.
– När det gäller egenkontrollen så ska den vara fullständig. Det måste vi åtgärda.