Videon är inte längre tillgänglig
Det är inget olagligt som sker när hus byter ägare innan den officiella visningen. En visning där många bokat plats och där blivande husägare sett fram emot att få ta en titt i en möjlig framtida bostad.
Allt oftare händer det att visningen ställs in för att huset redan har sålts – till någon som kontaktat mäklaren/säljaren och erbjudit ett pris som säljaren accepterat och voilá – huset är sålt.
Fenomenet att hus säljs innan visning har funnits länge i storstäderna men har dykt upp på Piteås marknad för ungefär ett halvår sedan och trenden är stark. Enligt mäklaren Stefan Bergstedt på Fastighetsbyrån så säljs i runda slängar vart tredje hus innan den officiella visningen ägt rum.
– Grundproblematiken är bostadsbristen som ger upphov till nya fenomen när folk som vill köpa hus blir desperata. Det finns förhållandevis få objekt till försäljning och spekulanterna är många, säger Stefan Bergstedt.
Han beskriver att det allt oftare går till så att den presumtiva köparen frågar mäklaren om det är möjligt att få titta på huset innan visning.
– Är det så att köparen är intresserad av att köpa så läggs ett bud över utgångspriset och om säljaren tycker att budet är tillräckligt bra så blir det försäljning. Andra säljare är inte alls intresserade av ett sådant förfarande och vill vänta in visning och budgivning i hopp om att få ut mer för huset. Det är egentligen inget konstigt men det är fullt förståeligt att köpare som inte ”hinner vara med” känner sig blåsta.
Stefan Bergstedt säger att bostadsbristen gör så att köp och försäljning av bostäder tar olika vägar och att man på Fastighetsbyrån i Piteå jobbar aktivt för att hantera problematiken. En åtgärd som vidtagits är att man vid årsskiftet införde något som kallas VIP-visning.
– Det handlar om att man håller en visning för kunder som är ”köpklara”. Det vill säga köpare där det mesta är förberett och där finansieringen är klar, vilket oftast är att lånelöftet med banken är klart. Efter en sådan visning kan ett köp göras klart snabbt och slipper bli fördröjd av att banken ska lämna besked.
Bostadsbristen har också fått till följd att bostadspriserna stigit i höjden de senaste åren och att hus ofta säljs betydligt dyrare än utgångspris.
– Statistik visar att under 2015 såldes hus i genomsnitt till priser fem procent högre än det satta priset och för början av 2016 ligger den siffran på 18 procent mer än utsatt pris, säger Stefan Bergstedt.