Fartyget liknar ett kraftigt förstorat legobygge,inte vackert, men det sägs vara rätt miljövänligt på grund de speciella tekniker som driver E Ship 1. Hon byggdes 2008–2010 med vindkraftbolaget Enercon som beställare. Lindenau varv i Kiel började bygga, men sedan det hamnade på obestånd fullföljdes projektet av Cassens varv i Emden.
Vindbåt med vindturbiner
Det som fångar blicken är inte enbart fartygets aerodynamiska för. Däcket ”pryds” av fyra jättelika ”skorstenar”, och här finns hemligheten med att E Ship 1 påstås reducera bränsleförbrukningen med 25 procent jämfört med konventionella fartyg.
”Skorstenarna” är vindturbiner, så kallade ”rotorsails” kopplade till fartygets två propellrar. När det blåser roterar vindturbinerna och bidrar på det sättet till fartygets framfart. E Ship drivs annars huvudsakligen med el där fartygets nya dieselmotorer driver sju generatorer kopplade till drivlinan.
– Fartyget är ett av de mest spektakulära vi haft, säger Shore Link Terminals förman Kent Andersson, under tiden Piteåföretaget Båtmantjänst ägt av Dennis Jakobsson, förtöjer fartyget. Det är trångt vid kajen. E Ship 1 mäter 130 meter och fartygets kapten har enbart 14 meter tillgodo vid fickparkeringen, men besättningen lyckas elegant och smidigt lägga till vid kajen.
Lossar vindkraft
Shore Link Terminals platschef Ola Isaksson förklarar att E Ship ska lossa vindkraftdelar till de återstående 14 verk som ska slutmonteras på Skogberget i Markbygden.Han pekar på att vindkraften har bidragit till att utveckla Piteå djuphamn till en av de större och mest betydande hamnarna efter norrlandskusten. Förutom vindkraft skeppar djuphamnen kraftliner, sågade trävaror och massaved där hamnen har ett anlöp av cirka 300 fartyg per år.
Vindkraftseran i Markbygden har också gjort att Shore Link Terminal investerat i en hjulkran som klarar att lyfta 100 ton.
– Den levereras under veckan och tillsammans med den kran vi redan har får vi nu kapacitet att lyfta totalt 130 ton, säger Ola Isaksson.