Sparkrav hot mot ekomaten

Kommunens satsning på en ökad andel ekomat tvingas göra tvärstopp. Ett besparingskrav på 777 000 kronor kan snarare innebära en minskning.

Pressad. Sparbetinget är kanske inte stort, men måltidsservicen är redan hårt pressad och enligt kostchefen Maria Stoltz får det konsekvenser för satsningen på mer               ekomat och i den bemärkelsen blir maten sämre. ?Foto: Maria Johansson

Pressad. Sparbetinget är kanske inte stort, men måltidsservicen är redan hårt pressad och enligt kostchefen Maria Stoltz får det konsekvenser för satsningen på mer ekomat och i den bemärkelsen blir maten sämre. ?Foto: Maria Johansson

Foto: Maria Johansson

Piteå2016-04-21 21:22

Videon är inte längre tillgänglig

Alla nämnder har fått sparkrav för 2017–19. I fastighets- och servicenämndens fall handlar det om ett sparkrav på 1,4 procent (2,8 miljoner). Vid nämndens möte i veckan blev beslutet att fördela besparingarna på alla verksamheter. För den redan hårt trängda måltidsservicen handlar det om 777 000 kronor.

– Vi har en nettobudget på 81 miljoner, så besparingen kanske inte låter så stor. Men vi har redan gått igenom ett stålbad, säger kostchefen Maria Stoltz.

Nämnden sa nej till att plocka bort mjölken från Strömbackaskolan. Istället läggs sparbetinget på bemanning, menyval och satsningen på ekomat.

– Vi har tagit bort 30 årsarbetare på fem år. Det är oerhört pressat på bemanningssidan, säger Maria Stoltz.

Återstår att förändra menyn och minska den ekologiska satsningen. Det nationella målet är att de ekologiska inköpen ska utgöra 25 procent nu och 50 procent 2020. I fjol uppgick de ekologiska inköpen till 14 procent i Piteå kommun.

– Det känns oerhört tråkigt att behöva bromsa eller till och med minska. Ur den aspekten kan man nog säga att det blir sämre mat, säger Maria Stoltz.

Fastighets- och servicenämndens ordförande, Marita Björkman (S), säger att nämnden trots allt mildrat sparkravet på måltidsservice.

– Det är tufft. Vi tvingas gå fram med osthyveln, men till sist är osten slut. Vi har också en farhåga om att andra nämnders beslut kan påverka oss, säger Marita Björkman.

För kultur- och fritidsnämnden väntar besparingar på 1,6 procent (1,6 miljoner kronor). Nämnden har sammanträde den 26 april och då får politikerna en rad förslag att ta ställning till.

– Vi har redan gjort besparingar och att bara osthyvla blir svårt. Det kan bli så att något läggs ner eller någon tjänst tas bort, säger förvaltningschefen Mona Lundström.

Stängning av simhallen i Hortlax eller Munksund ger en besparing på mellan 2,6–3,8 miljoner, men det kan vara ett tufft beslut att ta för nämnden. Än mindre sannolikt är förmodligen stängning av Kaleido. Återstår osthyveln på en rad punkter, om det nu räcker.

Samhällsbyggnadsnämnden ska spara 1,9 procent (2,7 miljoner), men nämndens ordförande, Brith Fäldt (V), vill inte i förväg berätta vilka sparförslag de olika enheterna har tagit fram.

– Det är arbetsmaterial och ett pågående arbete. Inget är bestämt än.

PT har tidigare skrivit om BUN:s sparförslag (bland annat hotas hörselklasserna och till viss del musikklassernas innehåll). Socialnämnden som brottas med stora underskott och kostnadsökningar behöver bara vardagsbespara 0,5 procent.

Sparkrav

Alla nämnder och styrelser är ålagda att vardagsbespara 0,5 procent 2017-2019.

Tanken med vardagsbesparingar är effektiviseringar som inte direkt märks för medborgarna.

Dessutom har alla nämnder, utom socialnämnden, fått riktade besparingar av varierande storlek.

Riktade besparingar kan slå hårdare.

BUN ska diskutera en eventuell nedläggning av hörselklasserna.

Fastighets- och servicenämnden bantar måltidsservicen.

Kultur- och fritidsnämnden kanske måste lägga ner en simhall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om