BUN:s besparingskrav på 1,2 procent (9,8 miljoner) har fördelats på 0,5 procent (fyra miljoner) i vardagsbesparingar och 0,7 procent (5,8 miljoner) är riktade besparingar. Förvaltningen har tagit fram nio förslag på riktade besparingar som motsvarar 8,1 miljoner kronor. Alltså mer än sparkravet på 5,8 miljoner, men eftersom förskolans kostnader beräknas öka med 3,9 miljoner för 2017 så riskerar alla besparingsförslag att bli verklighet.
Nedläggning av hörselklasserna sparar två miljoner (se separat artikel), men ett annat förslag är att spara 1,7 miljoner på Christinaskolans musikklasser. Det innebär bland annat att 2,17 tjänster måste bort. Något som direkt påverkar den individuella instrumentalundervisningen.
Ett annat förslag är en besparing på gymnasiet med 1,2 miljoner. Till detta kan läggas 815 000 kronor i vardagsbesparingar på gymnasieskolan. En direkt följd blir troligen minskat antal lärartjänster eller att inte starta vissa program.
En annan riktad besparing är 1,2 miljoner på grundsärskolan. Det innebär minskad personaltäthet med 2-2,6 tjänster med högre arbetsbelastning som följd.
Det föreslås också att spara en miljon på små skolenheter (årskurs 1-6) genom att ta bort det extra bidrag som enheterna fått. Något som gör det svårt att klara ekonomin och få ihop timplanen.
Dessutom mindre riktade besparingar på mellan 100 000 och 400 000 kronor. Ett exempel är att varje skolenhet får betala sin kulturverksamhet från egna resurser.