Sparbanken Nord är sedan tidigare miljöcertifierad och genom köpet av utsläppsrätter stärks varumärket och banken kan klimatkompensera för de resor som gjordes med bankens tjänstebilar under fjolåret.
– Det här är ett viktigt steg i vårt miljöarbete. Som fullt ut miljöcertifierade måste vi också ta konkret ansvar för en bättre miljö, säger Sparbanken Nords vd, Gunnar Eikeland.
Banken uppskattade att fjolårets bilåkande motsvarade utsläpp av 60 000 kilo koldioxid och kontaktade Pite Energi för att om möjligt köpa utsläppsrätter som kompensation. Det gick alldeles utmärkt.
– Vi har betalat drygt 6 000 kronor. Det är inte mycket, men ett sätt att visa vägen mot ett hållbart samhälle. Vi jobbar hela tiden med ett miljömässigt tänk för dels vår egen roll, men också kundens roll. Det finns alltid miljöaspekter att väga in och ta hänsyn till, säger Kjell-Åke Nilsson, vice vd för Sparbanken Nord.
Köpet av utsläppsrätterna är alltså ett sätt att kompensera bankens bilkörande. I samma anda är bankens två senast inköpta tjänstebilar så kallade hybridbilar.
Tanken med utsläppsrätter är att begränsa växthusgasen koldioxid i Europa. I Sverige regleras handeln med utsläppsrätter av Naturvårdsverket som säljer dem till de cirka 760 energibolag och industrier som ingår i systemet. En utsläppsrätt motsvarar ett ton koldioxid och priset har sjunkit på senare år, men är minst 100 kronor.
När privatpersoner och företag (exempelvis Sparbanken Nord) som inte ingår i systemet köper utsläppsrätter så kompenserar man egna utsläpp, men blockerar samtidigt att motsvarande mängd koldioxid släpps ut på annat håll.
– Vi har ett antal kunder som köper utsläppsrätter. Enstaka är privata, men de flesta är företag, säger Jörgen Hellsten, Pite Energi.
Hellsten anser att det är viktigt med förebilder och tycker att det är bra att banken kliver fram. Det gav Pite Energi en knuff att själva köpa in utsläppsrätter för att kompensera för de egna transporterna.
– Det är viktigt att ta miljöansvar och göra rätt för sig. Det är också bra i marknadsföringen och en del företag har kunder som ställer miljökrav, säger Jörgen Hellsten.
Initiativet är gott, men ett övergripande problem är överskottet av utsläppsrätter som leder till låga priser och därmed minskar handelssystemet styrande effekt. Det är en anledning till att Sverige vill annullera 900 miljoner utsläppsrätter.