Har du lämnat journalistiken?
– Nej. Det är rätt att vidareutveckla sig genom att exempelvis läsa juridik, ekonomi eller statsvetenskap. Det gör att man blir mer mångsidig."
Hur fick du praktik?
– Under sista utbildningsåret kan man under en valfri termin göra praktik. Jag har varit oerhört nyfiken på diplomatyrket och en kompis till mig som praktiserat på svenska ambassaden i Paris sa "Du måste söka!"
– Jag kontaktade Regeringskansliet och skickade ansökan till ett antal utlandsmyndigheter. Ambassaderna gör olika former av uttagningstester, vanligen i form av intervjuer och skriftliga tester.Där hade jag stor nytta av journalistiken och från utbytesstudier i Storbritannien. I november fick jag erbjudande om placering i Budapest. Jag kom hit för tre veckor sedan och ska vara här till i juni.
Varför Ungern?
– Jag ville vara i ett EU-land eftersom det är Europaparlamentsval i maj. Ungern har dessutom val till sitt nationella parlament i april, och den politiska situationen med nationalism på frammarsch gör att det är ett intressant politiskt läge att studera.
Arbetsuppgifter?
– Det finns stora likheter med att vara journalist. Jag träffar mycket folk. Följer den inrikespolitiska utvecklingen och skickar skriftliga rapporter till svenska UD. Jag har ett mycket skickligt ambassadråd som handledare och ambassadören Karin Olofsson som bland annat tjänstgjort i Moskva och Washington är oerhört inspirerande. Det är jättehäftigt!
Vad arbetar du med just nu?
– Frågor som handlar om antikorruptionsarbete inom EU där jag bland annat studerar korruption i Ungern. Jag har intervjuat regeringsföreträdare, EU-kommissionen och Transparency International. Det är otroligt roligt.
Hur bor du?
– Jag delar lägenhet med en tysk tjej och ungersk kille. Det var lätt att få lägenhet i Budapest, mycket lättare än i Göteborg.
Vad gör du på fritiden?
– Budapest är en kulturell stad med utställningar, operor och sjudande nattliv. Men helst sitter jag på en pianobar i de gamla judiska kvarteren, det som under andra världskriget var Budapests ghetto.
Vad händer sedan? Blir Dennis Wikberg diplomat?
– Detta är det absolut roligaste jag gjort och det häftigaste vore väl om man någon gång kunde titulera sig "Ambassadör Wikberg".