Torsdag rapporterade PT om Norma Perssons upplevelse vid Koskäret där en grön sörja i viken fick folk att definitivt inte bara bada. De valde också att lämna bryggan och båtar som hade tänkt förtöja där vände om. Under dagen meddelade också Esther Bergman som har stuga nära Harrbäcken, att de haft en grönbrun sörja i viken.
– Det var massor och det luktade illa. Sådant här har jag sett tidigare somrar men jag har aldrig fått någon förklaring vad det handlar om.
Under torsdagen fick också PT besked om att seglare på väg från Luleå mot Piteå sett den gröna sörjan efter hela kuststräckan.
Algblomning
Henrik Larsson, vattenhandläggare vid Länsstyrelsen i Norrbotten förklarar att det rör sig förmodligen om så kallad algblomning.
– Det finns alltid en viss mängd alger i vattnet. När det blir så varmt som det varit nu, att det blåser lite, och vattnet står stilla är det inte ovanligt att det blir algblomning. Är det mycket näringsämnen i vattnet kan det bli en kraftig tillväxt, säger Henrik Larsson.
Han säger att alger finns efter hela svenska kusten men Bottenviken är rätt förskonad eftersom den har mindre näringsämnen i vattnet. Det är också generellt kallare, men algerna finns där och tiden för hur länge de ligger och luktar kan vara olika lång.
Kan vara giftiga
– Det beror på väder och vind. Det kan pågå en längre tid men också vara borta efter några dagar, säger Henrik Larsson.
Han förklarar att det kan finnas risker med att närma sig sjöväxterna.
– Handlar det om blå-gröna alger med cyanobakterier i sig kan de vara giftiga. Då ska inte barn och djur bada i det, och vuxna bör inte göra det, säger Henrik Larsson.
Han uppger att när länsstyrelsen får information om algblomning skrivs en rapport som skickas till infocentralen Bottenviken i Umeå.
– De kan utifrån våra rapporter, eller utifrån observationer som gjorts, ta beslut om det ska tas prover i området. Detta för att klarlägga om algerna är farliga eller inte, säger Henrik Larsson.