"Soppa som alternativ är toppen"

”Det är bra att kommunen satsar pengar på själva maten, men i det stora hela så spelar det nog större roll för eleverna att få ha kvar matlagningen på sin skola”, säger eleven Anna Viklund.

Bra alternativ. Hanna Olofsson, Elsa Lundberg, Ida Viklund, Ebba Östman och Anna Viklund gillar initiativet med soppa som tredje rätt.

Bra alternativ. Hanna Olofsson, Elsa Lundberg, Ida Viklund, Ebba Östman och Anna Viklund gillar initiativet med soppa som tredje rätt.

Foto: Maria Johansson

Piteå2016-02-22 05:00

I matsalen på Strömbackaskolan serveras ugnspannkaka med sylt, leverpastej och tartex – eller svamp- och lökpaj. Vid ett bord har Anna Viklund, Ebba Östman, Ida Viklund, Elsa Lundberg och Hanna Olofsson precis tagit sista tuggorna av pannkaksbitarna.

De tycker att skolmaten generellt är okej.

– Smaken varierar såklart, men maten är hyfsad överlag och alltid ätlig. Sedan är det stor skillnad på hur fort man blir hungrig efter olika maträtter. Som i dag när det är pannkaka, det är gott men kanske inte så bra näringsmässigt. Fisk är inte lika gott, men man håller sig mätt längre, säger Hanna Olofsson.

Hellre matlagning på plats

Anna Viklund tycker att det är bra att kommunen satsar pengar på skolmaten.

– Men ser man i det stora hela så tror jag att det har större betydelse för oss elever att ha kvar matlagningen på skolorna, än att till exempel äta lokalproducerat. Det är såklart bra att man lägger pengar på råvarorna och tänker man etiskt är det också bra. Men smakmässigt är det egentligen ingen garanti för att det är godare.

Eleverna kring bordet är glada för att maten lagas på plats. En annan sak som de ser på med positiva ögon är sopphörnan.

– Vissa dagar när det inte är så god mat kan man kombinera med soppa. Det är också bra om det är en maträtt man verkligen inte gillar, säger Elsa Lundberg.

– Sopporna är alltid goda, säger Hanna Olofsson.

Alltid mätt

Adam Eriksson lassar på ordentligt med pannkaka på tallriken. Han tycker att skolmaten är helt okej.

– Vissa rätter är såklart bättre än andra. Jag har ingen direkt favorit, men jag äter mig alltid mätt.

Att Piteå satsar pengar på råvaror och tar hänsyn till ekologisk produktion och lokala livsmedel tycker han är bra.

– Det är positivt såklart, säger Adam Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om