Mobbning i skolbussen – familjen överväger att flytta

I tre veckor har nu 14-årige Liam som mobbats i skolbussen varit hemma från skolan. Om han inte får taxi överväger familjen att flytta. "Vi har noll förtroende kvar för kommunen", säger mamma Nina.

Det har fortfarande inte löst sig med taxi till skolan för Liam som mobbas på skolbussen och föräldrarna är förtvivlade. "Liam ska inte behöva åka buss igen, det här är som en mardröm som aldrig tar slut", säger mamma Nina. (Arkivbild)

Det har fortfarande inte löst sig med taxi till skolan för Liam som mobbas på skolbussen och föräldrarna är förtvivlade. "Liam ska inte behöva åka buss igen, det här är som en mardröm som aldrig tar slut", säger mamma Nina. (Arkivbild)

Foto: Simon Olofsson

Piteå2021-11-28 18:45

För ungefär tre månader sedan skrev Piteå-Tidningen om autistiske Liams situation. Han har blivit misshandlad och förnedrad i skolbussen. Trots att skolans utredning slår fast att det handlar om systematisk mobbning frånsäger sig kommunen tillsynsansvar.

Under våren kämpade föräldrarna Nina och Mikael för att Liam skulle få åka taxi till skolan och efter en lång kamp beviljades taxiskjuts i två månader under hösten. I början av november löpte tiden ut och nu har Liam inte varit i skolan på tre veckor.

– Liam ska inte behöva åka buss igen. Punkt. Utredningen som skolan gjort visar ju att han utsatts för mobbning och kränkningar i sju månader så vi kommer aldrig att tvinga honom, säger Nina.

undefined
"Det pågår ett arbete i skolan, inget barn ska behöva känna sig otryggt, den situationen behöver man lösa. Men det finns ingen praxis i sådana här ärenden", säger Louise Helgesson, skolskjutshandläggare. (Arkivbild)

Föräldrarna har ansökt om att få taxiskjutsen förlängd, men kommunen kräver ett läkarintyg på hans diagnoser.

– Läkaren svarade att det behövs mer kött på benen för att skriva ett medicinskt intyg. Liams mentor har hört av sig och diskuterar detta med habiliteringen, så nu är det ytterligare väntan som gäller för oss.

Skolskjutshandläggaren Louise Helgesson berättar att familjen blivit erbjuden att en bussvärd ska åka med bussen, något som Nina bekräftar.

– Vi blev erbjuden en bussvärd i våras, men problemet var att det skulle vara på tider när Liam oftast inte åker, för han har ett anpassat schema.

Nina har skrivit till skolskjutshandläggaren Louise Helgesson och frågat vad som räknas som "särskilda skäl", eftersom hon tidigare sagt att mobbning kan vara det, men inte fått svar på just den frågan.

– Det pågår ju ett arbete i skolan, inget barn ska behöva känna sig otryggt, den situationen behöver man lösa. Jag och vårdnadshavarna för dialog i ärendet och vi har begärt kompletterande handlingar. Det finns ingen dom, ingen praxis i sådana här ärenden, säger Louise Helgesson.

undefined
Sedan taxiavtalet gick ut i början av november har Liam inte varit i skolan. (Arkivbild)

Nina och Mikael har ingen semester kvar för att själva skjutsa Liam.

– Vi sitter i en rävsax. Dessutom kanske det blir böter för att Liam inte är i skolan. Det är stress och oro hela tiden och det känns för jävligt. Det här är som en mardröm som aldrig tar slut.

Hur ska ni göra om taxi inte beviljas? 

– Då måste vi fundera på att flytta från kommunen. Vi har noll förtroende kvar för dem. Liam som är utsatt får betala för det här, säger Nina.

Liam, Nina och Mikael heter egentligen något annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!