- Tidigare har jag bara jämfört statistiken något år bakåt, men genom att titta på de senaste siffrorna från 2006 och jämföra dem med siffrorna från 1998 har jag fått fram ganska anmärkningsvärda resultat, säger Kåre Lundgren, ansvarig för hälsoundersökningen.
Undersökningen visar bland annat att allt fler elever hoppar över frukosten och skollunchen och lider av sömnsvårigheter. (Läs mer i faktarutan)
Kåre Lundgren målar upp en bild av ungdomar som hoppar över frukosten, köper en "dubbel dajm" eller något liknade vid tio-tiden för att döva hungern, hoppar över lunchen för att de inte är hungriga just då, men som sedan blir vrålhungriga fram emot eftermiddagen. Sover en stund när de kommer hem, men är sedan vaken halva natten och spelar spel/chattar vid datorn. Har svårt att komma upp på morgonen och orkar inte äta frukost. Cirka 40 procent av ungdomarna uppgav i den senaste enkäten att de äter Alvedon varje vecka.
- Vi har flera elever här på Strömbackaskolan som hoppat av sina utbildningar för att de vänt på dygnet, de har inte längre orkat stiga upp på morgnarna, eller orkat med sitt skolarbete, säger Rose-Marie Ställ, kurator.
Var har elevernas föräldrar funnits i dessa fall?
- De har försökt att hjälpa sina barn, men inte lyckats. De ungdomar som blir databeroende blir också väldigt aggressiva. Det är ingen lätt kamp, i många fall kan det behövas proffshjälp.
- Man är liksom "lite ute" om man går och lägger sig tidigt. De elever som jag pratar med under hälsosamtalen i årskurs fyra och sju är också generellt uppe alldeles för sent. Främst tycker jag att det är tjejerna som sitter uppe för att se något speciellt program på teve, säger Linnea Mukka, skolsköterska på grundskolan.
Rose-Marie Ställ menar att det är oerhört viktigt att föräldrarna sätter upp gränser för sina barn - det är dessa barn som blir "vinnarna". Hon menar att många föräldrar för en hård kamp hemma om sovtider, tid vid datorn och så vidare, men få pratar om det.
- Man tror att "alla andra klara det så bra", men om en förälder skulle ställa sig upp på ett föräldramöte och säga att: "Vi har ett helvete hemma just nu" så skulle nog många andra också säga att: "Det har vi med". Föräldrarna är nyckelpersonerna, de skulle kunna prata ihop sig mycket mer.
Gertrud Ahlström, skolsköterska på Strömbackaskolan, menat att eleverna måste få in en dygnsrytm som är dräglig - även för att klara av arbetslivet:
- Många av de elever som går de yrkesförberedande programmen ska ju sedan kanske börja jobba redan klockan sju på morgonen i Luleå - hur ska de då orka upp om de varit vaken till klockan två på natten?
Gunnar P Persson, skolläkare, berättar att det för 25 år sedan (när han började i yrket) var mycket ovanligt att han skrev ut sömnmedel till tonåringar. I dag handlar det om fem/tio recept per termin.
- Sömnen är extra viktig när man växer eftersom det mesta av tillväxthormonet tillverkas just under djupsömnen som infaller de sista timmarna på morgnarna. Därför är det så viktigt att sömnen inte bryts av där. Den som inte får sova alls på flera månader börjar hallucinera, man blir ett vrak ...