Solanderleden ska locka turister

Den nya Solanderleden ska sätta Piteå på kartan för vandringsturismen. Leden, som är ett nationellt pilotprojekt, kommer att bli tolv mil.

I Böle startar första pilotdelen av Solanderleden, en vandringsled som ska locka vandringsturister till Piteå. Caroline Trapp, entreprenör och Britt-Louise Nyman, Piteå Unika är engagerade.

I Böle startar första pilotdelen av Solanderleden, en vandringsled som ska locka vandringsturister till Piteå. Caroline Trapp, entreprenör och Britt-Louise Nyman, Piteå Unika är engagerade.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2013-01-22 06:00

Aktiva semestrar blir allt populärare. Vandringsturismen ligger högt på önskelistan och är hett efterfrågat av människor som tycker om natur och upplevelser.

För två år sedan fick Britt-Louise Nyman, Piteå Unika, förfrågan från LRF (Lantbrukarnas riksförbund) om att börja titta på en vandringsled mellan Piteå och Luleå. Den skulle gå genom byar, lyfta fram det historiska och gynna entreprenörer i byarna. Hon träffade byaåldermän och utvecklade tanken och tittade på var sträckan skulle gå.

Nationella medel
Efter fyra månader kunde ett underlag presenteras med en sträcka från Jävre till Ernäs. Projektet har fått nationella medel av Tillväxtverket för att utveckla något som resten av landet kan ha nytta av.

Pilotprojektet ska skapa en förebild för ledutveckling och metoden är framtagen av studenter vid Luleå tekniska universitet.

- Vi har tagit fram en metod som går att överföra till alla vandringsleder, säger Elin Janum och Malin Hollström, upplevelseproduktion.

- Många vandringsleder utgår från det fysiska. Vi pekar på vad man vill få ut av vandringen, vad man ska känna och så vidare, berättar de två som tagit fram underlaget i sitt examensarbete.

Fylla leden
Byarnas historia involveras i gåendet. Några stora skyltar med historien blir det inte på Solanderleden. Här är det nytänk som gäller och det kan bli en app som laddas ner till telefonen där man får information.

- Man kan till exempel kanske göra en avstickare på häst, säger Caroline Trapp, Stormyrbergets lantgård, där man kan sova över.

Stopp vid kaféer och konstateljéer kan också ingå av olika entreprenörer längs vägen.

Arbetet med att fylla leden pågår och där är elever vid LTU engagerade.

Målgruppen är aktiva familjer, kulturintresserade par och människor som vill ha ett rörligt friluftsliv.

- Vi vill kommersialisera vandringen och sälja hela paket, säger Britt-Louise Nyman.

Tolv mil lång
Leden är tänkt att bli totalt tolv mil och den ska gå mellan Jävre och Ersnäs. Våren 2014 blir det invigning av den första delen som är en mil lång. Pilotsträckan startar i Böle och går till Pålberget via en gammal flottarled.

Fram till 2020 pågår arbetet med att färdigställa hela leden.

Sen är det meningen att turisterna kan komma, antingen till Luleå eller Skellefteå med flyg. Därifrån är det lätt att ansluta till Solanderleden.

Startar man i Jävre går färden vidare till Hemmingsmark, Blåsmark, Svensbyn, Infjärden och så till slut vidare till Ersnäs. Hela tiden genom unik natur- och kulturmiljö i Norrbottenskustens landsbygd.

FAKTA Solanderleden

Satsningen 2013 "Solanderleden berättar" är ett unikt samverkansprojekt med Destination Piteå som projektägare, Sparbanken Nord, LRF, Stormyrbergets Lantgård som en av flera entreprenörer, Piteå kommun, byaföreningar, skogstyrelsen, LTU.

Tillväxtverket är huvudfinansiär och uppdragsgivare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om