Greger Pettersson, som är chef för individ- och familjeomsorgen, konstaterar utan omsvep att det varit problem i princip från start. Trots en rad insatser kvarstår problem, men han har förhoppningar om att de insatser som görs ska utmynna i något bra.
Även kommunens inköpsavdelning har varit involverad för att undersöka om LP-verksamheten har gjort sig skyldig till avtalsbrott, men så tycks inte vara fallet. Nu återstår ett år av avtalstiden plus ett optionsår.
– Vi kan inte säga upp avtalet, men som läget är i dag så skulle det nog inte vara aktuellt med en fortsättning, säger Greger Pettersson.
Har blivit sämre
Pettersson är bekymrad över att de boende inte känner tillit och trygghet.
– Det är oerhört viktigt att skapa en vi-känsla. Att personalen och de boende håller sig på varsin kant är väldigt olyckligt.
Socialtjänsten har haft regelbundna träffar med så väl personalen som de boende och förhoppningen är att den pågående processen ska leda till något bra i slutänden.
– Det har blivit sämre än det var tidigare och så kan vi inte ha det, säger han utan omsvep.
Jan Åström från LP-verksamheten pratar mycket om att det är de boendes missbruk och manipulativa sätt som är en starkt bidragande orsak till problemen?
– Att missbrukare kan vara manipulativa ingår i sjukdomsbilden. Det är inget att uppröras över, men det är möjligt att personalen har svårt att förstå det.
Greger Pettersson betonar att Nygården är ett boende och inte ett behandlingshem. Det innebär att det förvisso råder drogfrihet på Nygården, men att inget kan hindra en boende från att dra iväg och ta återfall.
– Det är så det är och det måste man acceptera. Det är en del av sjukdomen och beror inte på att det är onda eller dåliga människor. Tricket är att nå fram till de här människorna och skapa en boendesituation där lusten till återfall blir mindre, säger Greger Pettersson.