– Jag tycker det är rent ut sagt för jävligt. Det är diskriminerande mot männen, säger Jan Erik Nilsson, ordförande i Prostatacancerföreningen i Norrbotten.
Han pekar på att region Jämtland redan infört allmän screening av prostatacancer hos män.
– Man får sällan några symptom av prostatacancer, får man symptom har det ofta redan hunnit sprida sig. Man kan inte känna av att man drabbats av prostatacancer, du känner ingenting, säger Jan Erik Nilsson.
Han beskriver sjukdomen som smygande.
– Den ger sig inte till känna förrän det är försent, säger han.
Men det största problemet, är enligt Jan Erik Nilsson, det prov som Socialstyrelsen diskuterar, PSA-Provet.
PSA står för prostataspecifikt antigen. Ett förhöjt PSA-värde i blodprov kan bero på prostatacancer eller någon annan sjukdom i prostatakörteln, som inflammation.
– Jag tycker man är helt fel ute. Vanligt PSA-prov kan inte skilja på elakartad eller ”snäll” cancer, har man förhöjda PSA-värden så måste man göra en biopsi för att få veta mer, säger Jan-Erik Nilsson.
Han menar att det är Stockholm3-testet man borde använda i en allmän screening av alla män.
– Där får man svar direkt på vilken typ av cancerogena celler man har. De gjorde ett försök på 60 000 män i Stockholm och på Gotland och då såg de att Stockholm3-testet ledde till 40–50 procent färre biopsier jämfört med PSA, säger Jan Erik Nilsson.
Enligt honom är kostnaden för Stockholm3-testet 1 700 kronor medan PSA-provet bara kostar 100 kronor. Men samtidigt, menar han att kostnaderna för att göra biopsier minskar, då en biopsi kostar fem tusen kronor.
Biopsi är dessutom ett riskfyllt ingrepp, som ofta leder till erektionsproblem och urin- och avföringsinkontinens.
Pitebon Leif Norlin, 75 år, är medlem i Prostatacancerföreningen. Han har en ”lättare” prostatacancer, där tillväxten i cancercellerna sker väldigt långsamt. Han har därför valt att helt avstå behandling mot prostatacancern.
– Jag har varit både i Umeå och på Karolinska och läkarna rekommenderar inte att jag ska behandla det. Jag kommer inte dö av prostatacancer, säger han.
Men han tycker ändå att alla män har rätt att få veta om de har förhöjda PSA-värden.
– Ja, det tycker jag definitivt. Men ännu bättre hade varit om man använde Stockholm3-testet, säger Leif Norlin.