Många statsvetare spår att Facebook och andra sociala medier kommer att spela en betydligt större roll i höstens val än tidigare. Simon Matti, biträdande professor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet är en av dem.
– Sociala medier spelar hela tiden en större roll, inte bara i politiken, utan för all kommunikation, eftersom det är där de flesta människor befinner sig regelbundet, säger han.
PT:s kartläggning visar att allt fler partier i Piteå börjar arbeta aktivt med sociala medier, medan vissa fortfarande dröjer med att haka på. Simon Matti tycker det är bekymmersamt med partier som är osynliga på exempelvis Facebook.
– Det är klart att man får röster i alla fall. Budskapet och ideologin är viktigast, men för att hitta andra typer av väljare måste man nog bredda sin kommunikationsrepertoar.
Att behandla sociala medier som något nytt och främmande är inte längre möjligt enligt Simon Matti.
– Det har funnits i över ett decennium och är en integrerad del av hur samhället, kommunikationer och relationer fungerar. Det är något man är tvungen att vara närvarande på. Sedan behöver det inte vara det huvudsakliga kampankanalen och man behöver inte lägga tusentals timmar på det. Men man måste finnas där för att nå så stora grupper som möjligt.
Anledningen till att vissa lokala partier har ett begränsat engagemang tror Simon Matti kan ha att göra med svårigheten att få personer att engagera sig politiskt.
– Har man inte så många medlemmar och kanske inte så många yngre medlemmar som har tid är det lätt att det faller mellan stolarna.