Snart öppnar Piteås första konceptbar

På fredag är det premiär för GinGin BarBar. I lokalen på Hamngatan, som tidigare stått tom, har Piteås första konceptbar vuxit fram.
– Alla ska känna att man kan komma hit, oavsett om man är 25 eller 55, säger Johan Gran, ägare och grundare till gindestilleriet GinGin som ligger bakom barsatsningen.

Johan Gran, ägare och grundare till gindestilleriet GinGin, ser fram emot öppningen. Det blir Piteås första konceptbar. "Det känns kul", säger han.

Johan Gran, ägare och grundare till gindestilleriet GinGin, ser fram emot öppningen. Det blir Piteås första konceptbar. "Det känns kul", säger han.

Foto: Jennifer Sjödin

Piteå2025-05-31 08:00

PT har tidigare skrivit om den nya konceptbaren som ligger vägg i vägg med Kust hotell och spa. Nu görs det sista fram till invigningen den 6 juni och det blir långa dagar.

– Jag kommer nog att vara här fram till söndag natt skulle jag tro, säger Johan Gran skämtsamt.

Ytan är 100 kvadratmeter varav 75 kvadrat blir sittyta för 57 personer.

– Lokalen är inte så stor men vi har lyckats få till den bra. Jag vill inte ha en för stor lokal heller. Piteå är inte en så stor stad och är det 25 personer här så ska det inte kännas som att det är lite folk, säger han.

Längs fönstren blir det sittplatser och beroende på hur stora sällskap det är går det att anpassa bordsytan med bordsskivor man kan klicka i de befintliga borden som ska monteras. "Om man behöver plocka bort stolar så hänger man upp dem på en krok på väggen. Det blir många smarta lösningar och det blir nästan som en inredningsdetalj", säger Johan Gran.
Längs fönstren blir det sittplatser och beroende på hur stora sällskap det är går det att anpassa bordsytan med bordsskivor man kan klicka i de befintliga borden som ska monteras. "Om man behöver plocka bort stolar så hänger man upp dem på en krok på väggen. Det blir många smarta lösningar och det blir nästan som en inredningsdetalj", säger Johan Gran.
På tisdag är byggstädningen planerad och därefter går flyttlasset för att ställa i ordning inför premiären. För allmänheten öppnar baren den 6 juni och dagen innan anordnas en vip-öppning.
På tisdag är byggstädningen planerad och därefter går flyttlasset för att ställa i ordning inför premiären. För allmänheten öppnar baren den 6 juni och dagen innan anordnas en vip-öppning.

Inredningsstilen beskriver han som proffsig och snygg, men busig. De har jobbat mycket med runda former och rå betong som möter ljust trä.

Baren är gjord i köksö-höjd.

– Jag vill att när man sitter vid den här baren så ska man se de som jobbar och man ska känna att man sitter vid ett bord, inte som att man sitter vid en klassisk bar. Jag kallar det för vip:en, det är här man får den bästa servicen så det är här man vill sitta, säger han.

Baren är en central del av lokalen.
Baren är en central del av lokalen.

I stället för bord och stolar på uteserveringen blir det U-formade bänkar.

– Det känns också kul att göra något som inte finns här. Där kommer det säkert att rymmas 50 personer, det blir jättemycket bänkyta.

Lokalen har ett litet kök och Johan Gran säger att det inte blir en restaurang där det kommer ut fullstora tallrikar med kniv- och gaffelservering.

– Det blir mer handplock och mycket grillade mackor.

Gindestilleriet planerar en egen gin just för baren, men den lanseras längre fram.

– Men vi har tagit fram en egen vodka som heter Hutthutt och det här är det enda stället som man någonsin kommer att kunna dricka den, det är lite kul. Den kommer jag aldrig att sälja någon annanstans, berättar Johan Gran.

Han beskriver baren som en sittande nattklubb.

– Det kommer att vara musik, men man kommer ändå att kunna prata. Alla ska känna att man kan komma hit, oavsett om man är 25 eller 55. Det är superviktigt för mig, säger han.                                                

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!