Snart är halkan här och alla skor som säljs är egentligen inte anpassade efter norrbottniskt klimat. Nu vill trafikverket att Luleå tekniska universitet ska utreda om det går att få en svensk standard för vinterskor, sulor och halkskydd. De senaste testerna visar att det krävs mer än rent tekniska undersökningar.
– Till skillnad från standarder normalt, behöver vi ha med riktiga människor när vi testar vinterskor och halkskydd, säger Glenn Berggård, forskare inom trafikteknik vid Luleå tekniska universitet.
Mycket dyrt
I Sverige tvingas varje år omkring 10 000 män och 15 000 kvinnor uppsöka sjukvård på grund av skador vid fall på snö och is. Dessa har svårare skador och längre konvalescenstid jämfört med fotgängare som faller på barmark. Samhällets kostnader för fallolyckor på snö och is är minst dubbelt så stor som kostnaden för vinterväghållningen. Trafikverket vill därför identifiera metoder och hjälpmedel som kan förebygga fallolyckor vintertid och göra det möjligt att promenera säkert, året runt.
Halktester
När en person halkar vill foten fortsätta där den egentligen skulle stanna. Förmågan för en person att glida med när han eller hon halkar, avtar ju äldre personen är. Betydelsen av bra vinterskor och halkskydd ökar därmed, enligt Luleåforskarna, med stigande ålder.
– Vi vill kunna mäta det försökspersonerna upplever. Det vill vi göra bland annat genom att pröva att utföra halktester med accelometer som vi fäster på foten och höften på våra försökspersoner. Då kan vi mäta hur stora hastighetsförändringarna är, det vill säga hur väl en person kan parera när han eller hon halkar på olika underlag med olika skor och halkskydd, säger Glenn Berggård.