Snålblåst kring vindkraften

Vindkraften befinner sig i snålblåst där investeringarna minskat under första kvartalet 2016.

Snurrar inte. Det är ingen snurr kring vindkraften just nu, anser Svensk Vindenergi, som pekar på att investeringarna sjunkit kraftigt det senaste kvartalet. (Arkivbild)

Snurrar inte. Det är ingen snurr kring vindkraften just nu, anser Svensk Vindenergi, som pekar på att investeringarna sjunkit kraftigt det senaste kvartalet. (Arkivbild)

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2016-05-03 09:32

Tisdag släpper branschorganisationen Svensk Vindenergi statistik som visar att investeringarna i vindkraft i Sverige har sjunkit kraftigt det senaste året. Under det första kvartalet 2016 har investeringsbeslut i vindkraftsanläggningar motsvarande en effekt på 62,5 megawatt tagits, vilket är en dramatisk minskning jämfört med samma period 2015, då det beställdes nästan 190 megawatt. För att kunna vända den negativa trenden kräver Svensk Vindenergi förändringar i styrmedlet för förnybar elproduktion, tillsammans med ett nytt utbyggnadsmål till 2030.

Det uppger organisationen i ett pressmeddelande.

– Siffrorna är ett direkt resultat av politikernas och myndigheternas nonchalans inför branschens behov av ett fungerande styrmedel och långsiktiga spelregler. Sverige har ett gyllene läge att attrahera utländska investeringar som skulle kunna möjliggöra ökad elexport till kontinenten. Men för att det ska bli verklighet krävs hårt jobb, inte bara av vindkraftsbranschens aktörer, utan även av våra politiker. De måste gå från förhandling till handling och det nu, säger Charlotte Unger Larson, vd på Svensk Vindenergi.

Till skillnad från Energimyndigheten som redovisat att det fortfarande byggs en stor mängd vindkraft, pekar Svensk Vindenergi på att trenden fortfarande är negativ. Ännu ligger exempelvis projektet i Markbygden och de planerade verken utanför Blåsmark i träda. I Arvidsjaur har politiken sagt nej till vindkraft vilket gjort att Kraftö vind skrotat tankarna på förnybar energi i den kommunen.

Unger Larson anger att elpriserna fortfarande är pressade, i huvudsak orsakat av globalt låga priser på kol och olja samt en näst intill kraschad marknad för utsläppsrätter.

– Dessutom är elcertifikatsystemet, som är styrmedlet för förnybar elproduktion, fortfarande i kraftig obalans. Utöver detta finns en osäkerhet hos investerarna kring de långsiktiga spelreglerna, säger Charlotte Unger Larson.

– Förändringar av dagens styrmedelsystem är oerhört brådskande för att förhindra framtida obalanser och undanröja osäkerheter hos investerarna. Förändringarna bör behandlas inom ramen för nuvarande översyn av elcertifikatsystemet i den så kallade kontrollstationen, säger Mattias Wondollek, analytiker vid Svensk Vindenergi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om