Den smittade köttfärsen började distribueras till butikerna under måndagsmorgonen. Redan kvart i tio på förmiddagen stoppades partiet som motsvarar 5 procent av Ica:s veckoproduktion av köttfärs.
Produkterna är av irländsk köttråvara och förpackningarna har sista förbrukningsdag den 17 november. Produkterna har levererats till 49 svenska butiker, bland annat Ica Kvantum i Piteå.
Butiken fick cirka 40-50 paket i sin leverans på morgonen, men larmet kom från Ica centralt innan något paket såldes.
Inget hann säljas
- Vi fick larmet om den smittade köttfärsen före klockan 10 på morgonen och inget av partiet hann säljas. Piteborna kan äta köttfärs utan att vara oroliga, säger Per Stenmark, Ica-handlare på Kvantum.Salmonella i köttfärs är i sammanhanget ingen större hälsorisk. Köttfärs brukar stekas och salmonellabakterier dör vid upphettning över 70 grader. Men ändå är smittan anmälningspliktig enligt smittskyddslagen.
Ica kontrollerar köttfärsen i fyra steg under produktionskedjan. I det aktuella partiet hittades salmonella i det fjärde och sista provtillfället.