Användandet av handsprit i förskolan var som störst i samband med svininfluensaepidemin 2009. Därefter har användandet avtagit. Handspriten finns dock fortfarande kvar på de flesta förskolorna i kommunen men den används numera mest av personalen.
Ökan kunskapen
Elisabeth Fjällström säger att man länge sökt stöd i förskolan för hur man ska förhålla sig till smitta och sjukdomar av olika slag. Därför kom Socialstyrelsens handbok: Smitta i förskola, väl till pass när den gavs ut för några år sedan. Syftet med skriften är att öka kunskapen om vanligt förekommande smittsamma sjukdomar, men även om en del mindre vanliga sjukdomar. Syftet är också att ge praktiska råd och riktlinjer om vad som kan gälla i förskolan.
God handhygien
I handboken står bland annat: "De generella rekommendationer om god handhygien som gäller i förskolemiljö för såväl barn som personal är tvättning med flytande tvål och vatten och användning av pappershanddukar. I vissa situationer, t.ex. i samband med blöjbyten och under vissa epidemier och då framför allt vid smittsamma tarminfektioner, ska personalen även använda handdesinfektion för att minska risken att sprida smitta."
– Den här handboken är ett jättebra stöd för alla som jobbar i förskolan. Den är hopsatt av expertis och innehåller gott om konkreta tips, säger Elisabeth Fjällström.
Personalen använder
På Böle förskola, på avdelningen Tjorven jobbar Anci Thyni. Hon säger att personalen använder handsprit relativt ofta men att barnen inte gör det i vanliga fall.
– Jag tvättar alltid händerna med tvål först och sedan använder jag handsprit efter varje blöjbyte. Barnen tvättar sig med tvål och vatten. Vi använder handsprit på barnen endast när det går magsjuka, säger Anci Thyni.
Hon säger att det är länge sedan dom haft så många friska barn som de haft under den här hösten.
– Vi är ute jättemycket, vilket jag tror är en bidragande orsak.