Smakpanelen utsåg den överlägsna vinnarsuringen

Årets testpanel består av personalen på Piteå museum. En hängiven skara surströmmingsälskare som är rörande överens om att den solklara vinnaren av årets surströmmingtest är Mannerströms.

"Vacker rom"
1. Mannerströms
Betyg: 4,8
Omdömen: Ser aptitlig ut med vacker rom och mjuk doft. Lätt att bena, lagom salt och fin smak. God!

"Vacker rom" 1. Mannerströms Betyg: 4,8 Omdömen: Ser aptitlig ut med vacker rom och mjuk doft. Lätt att bena, lagom salt och fin smak. God!

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2018-08-16 04:59

Det är med viss förvåning testpanelen tar emot beskedet att den vinnare de utsett är Mannerströms. Ja, surströmmingstestet är ju som sig bör ett blindtest. Riktigt otippat var att Kallax inte plockade fler poäng hos testpanelens smaklökar.

– Kallax brukar vara en favorit. Men oftast köper vi minst ett par olika sorter, säger arkiv- och utställningsansvariga Catharina Westling och fortsätter:

– Kallax är ofta lite hård så här i början på säsongen. Jag tycker den brukar vara bättre till nästa år, säger hon.

I smakpanelen sitter även museipedagogen Morgan Stenberg, receptionisten Lena Backman samt museivikarien Jonatan Brundin.

Smakpreferenserna varierar, smaken är ju som bekant delad. Men testvinnaren gick hem hos hela gänget.

– Jag har alltid ätit min surströmming på traditionellt vis, med potatis och lök på tunnbröd. Men på senare tid har jag faktiskt börjat äta med tomat och gräddfil också, berättar Catharina Westling.

Hon väljer att smaka enbart fisken först för att sedan göra en rejäl klämma av favoriten. Lena Backman gör på samma sätt. Morgan Stenberg och Jonatan Brundin däremot smakar varje sort på en liten miniklämma – utan lök dock.

– Nej, nu är det fisken som ska vara i fokus. Jag tar bara lite smör och potatis när jag smakar, så att man känner smaken ordentligt, säger Morgan Stenberg och sniffar försiktigt på klämman före han tar en rejäl tugga.

Den slutgiltiga klämman däremot – den tar han lök på.

Smakpanelen medger att det ligger en viss prestige i att man "ska" tycka bättre om de hela fiskarna.

– Det hör som till att det är lite pyssel med att sitta och rensa, säger Catharina Westling och får medhåll av Morgan Stenberg.

Jonatan Brundin däremot berättar att han brukar serva sina gäster genom att rensa igenom alla fiskar med platshandskar.

– Skinnet får de skrapa bort själva, säger han.

Smakpanelen går in helhjärtat för uppdraget och luktar, betraktar och smakar omsorgsfullt på de silverglänsande fiskarna. Stundtals råder total tystnad så när som på det stillsamma klirrandet av bestick mot porslin.

– Yes! utbrister plötsligt Morgan Stenberg, då han får upp en surströmming med rom på tallriken.

Färgen på fiskens kött bedöms också noggrant, lätt rosa ser tilltalande ut tycker de flesta av dem, även om de också är överens om att färgen inte behöver ha något med smaken att göra.

–  De tappar lite färg när de kommer ur spadet, konstaterar Lena Backman.

– 6:an (Oskars filé) hade inte så fin färg, men smakade gott, säger Catharina Westling.

.

Här är omdömena i årets test:

"Vacker rom"

1. Mannerströms

Betyg: 4,8

Omdömen: Ser aptitlig ut med vacker rom och mjuk doft. Lätt att bena, lagom salt och fin smak. God!

"God mild smak"

2. Röda ulven

Betyg: 3,8

Omdömen: God smakbalans mellan sälta och surhet. Fin rosa färg. Lätt att bena och ganska mjuk i konsistensen. Lite unken doft.

"En av de bästa"

3. Oskars

Betyg: 3

Omdömen: En av de bästa. Jättefin fisk med klart spad. Vackert rosa kött och mild sälta. Inte alls tokig. Lite menlös.

"Bästa filén"

4. Oskars filé

Betyg: 2,9

Omdömen: Luktar balanserat aromatiskt. Lagom konsistens. Lätt att separera köttet från skinnet. För lite smak.

"Inget märkvärdigt"

5. Kallax rom

Betyg: 2,8

Omdömen: Kraftig doft och angenäm sälta. Mycket svårbenad. Fina fiskar, men inget märkvärdigt.

"Bra för att vara filéer"

6. Röda ulven filé

Betyg: 2,8

Omdömen: Överraskande fin eftersmak i raparna. Fin konsistens. Ganska bra karaktär. Bra för att vara filéer.

"Ser lite blek ut"

7. Kallax

Betyg: 2,5

Omdömen: Luktar som det ska. Lite "torrt" kött, besvärlig att bena. Stora och fina fiskar, men ej bästa smak.

"Metallisk bismak"

8. Kallax filé

Betyg: 1,3

Omdömen: Svårt att få bort skinnet och metallisk bismak. Inte så visuellt tilltalande med filéer. Inte rätt karaktär helt enkelt. Lös i köttet, nästan vattnig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om