Under vintern genomfördes en analys av hushållsavfall i Piteå, Luleå, Älvsbyn, Boden och Kalix. En bestämd mängd sopor från de gröna och bruna sopkärlen plockades ut och sorterades. Anledningen är att få en bild av hur hushållen sorterar sitt avfall. Den här omgången analyserades totalt 12 ton avfall.
Ett medelhushåll i femkanten slänger 196 kilo avfall i den brännbara tunnan och 97 kilo i kärlet för matavfall.
– Vi ser att 39 procent av det som läggs i de brännbara kärlen är förpackningar och tidningar som hade kunnat materialåtervinnas. Det betyder dels att det blir en stor merkostnad, nästan 6,5 miljoner per år för förbränning för våra kommuner tillsammans, och dels att vi inte tar tillvara på och återvinner material. I förlängningen blir det hushållen som får betala för merkostnaden, säger Tommy Johansson, miljöingenjör på Kalix kommun.
Bland det brännbara avfallet hittades farligt avfall som batterier och lampor. Totalt kastas mer än 781 000 batterier och 693 000 lampor per år, något som gör att tungmetaller riskerar att spridas i naturen.
Plockanalysen visade också att både den gröna och bruna tunnan innehöll mat som hade kunnat ätas upp.
– I genomsnitt kastas i våra kommuner 40 kilo mat per hushåll/år som hade kunnat ätas upp. Rent krasst betyder det att hushållen ”kastar bort” tusentals kronor varje år, säger Jenny Bergman, miljöingenjör vid Pireva i Piteå.