Slaktavfallet äråtelplats för rovdjur

Slaktavfallet ute i Karlbergs friluftsområde är inte slumpvis dumpat. Det fungerar som åtel, förklarar ansvariga för Öjebyns viltvårdsområde. Anledningen uppges vara att skjuta bort predatorer som räv och grävling som lockas av Bredviksbergets avfallsanläggning.

PITEÅ2013-10-17 06:01

Slaktavfallet på Karlberg ska inte ses som dåligt jaktomdöme, snarare tvärtom.

– Det handlar helt enkelt om viltvård. Vi har lagt ut slaktavfallet som åtel för predatorer som räv, grävling och nötskrika, säger Gunnar Ström som är ordförande för Öjebyns viltvårdsområde.

Föreningen äger

Det är också föreningen som äger och förvaltar det slakthus som ligger alldeles intill.

Däremot förklarar Gunnar Ström att de inte har något som helst att göra med de två älghuvuden som påträffats en bit bort.

– Som jag förstår av artikeln låg de i en plastsäck. Dessa två huvuden svär vi oss direkt fria från. Så gör vi absolut inte, säger han.

Enligt Ström är Bredviksbergets avfallsanläggning, som ligger en knapp kilometer bort, den främsta anledningen till att jaktlaget lägger ut åtel bakom älgslakthuset.

– Anläggningen i sig lockar till sig otroligt mycket räv, men även grävling. Vi har ett litet jakttorn direkt bakom slakthuset som med sikt över åtelplatsen för att kunna skjuta bort predatorerna, säger han.

Men även här reserverar han sig för att det av allt att döma finns fler jaktlag som dumpat slaktavfall på åtelplatsen.

– Av bilderna i tidningen såg en del slaktrester färska ut, plus att det även låg någon älghud där. Så gör vi inte. Vi har hudar, men de ligger saltade under en presenning, uppger Gunnar Ström.

”För lite mat”

Men att lägga ut slaktavfall i ett område som är öppet för rörligt friluftsliv och där många gärna vistas, skulle inte det kunna tolkas som dåligt omdöme?

– Jag tycker inte det, sen är ju vårt syfte som sagt var att få bort en massa predatorer.

Åtel i den här mängden, ökar det inte också risken att locka björn till området?

– Nej, det är alldeles för lite för en björn.

Vet björnen det när den känner vittringen från avfallet?

– Nja, men den kommer bara en gång i så fall. Det är för lite mat.

Gunnar Ström kan i dagsläget inte svara på hur viltvårdsområdesföreningen kommer att agera om kommunens miljökontor uppmanar till uppstädning.

– Vi har alltid haft en bra dialog med kommunen. Vi får se vad som händer efter vi träffats och pratat igenom den här saken, säger han.

Otydligt regelverk

Det finns i dagsläget inga generella regler hur slaktavfall ska tas om hand, men det är inte förbjudet att lägga ut det som åtel för rovdjur. Men kommunerna har ändå möjlighet att förbjuda genom att stödja sig på miljöbalken, främst då begreppet nedskräpning, men även tillämpa lokala regler.

Jägareförbundet uppmanar ändå till försiktighet eftersom slaktavfall kan attrahera rovdjur som kan skada människor och husdjur. I det fallet nämns också platser som bör undvikas, exempelvis motionsspår, vandringsleder eller intilliggande bebyggelse, i det senare fallet anges två kilometer som ett riktvärde.

På fredag ska personal från miljökontoret besöka platsen och därefter diskutera med det berörd viltvårdsområdets representanter vad som händer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om