Skype vårdmetod i livets slutskede

Piteå sjukhus har gått i bräschen för utvecklingen av videoteknik som en vårdmetod i livets slutskede. Patienter och anhöriga får hjälp i hemmet via läsplatta.

Palliativt. Läsplatta i hemmet har testats som en vårdmetod i livets slutskede.

Palliativt. Läsplatta i hemmet har testats som en vårdmetod i livets slutskede.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

PITEÅ2017-12-12 17:50

Metoden att använda läsplatta i hemmet som ett komplement i den palliativa vården har utvecklats under ett antal år och i februari 2016 startade ett projekt i vilket det palliativa rådgivningsteamet på Piteå sjukhus ingår. Solveig Holmdahl och RoseMarie Imoni, har jobbat ut mot Arjeplog och Arvidsjaur. Det har handlat om bland annat digitala möten mellan läkare och patient och videokonferenser mellan personal på äldreboenden i inlandet och personal i Piteå. Ett tiotal patienter har ingått och deltagandet har varit frivilligt.

– Om en patient inte velat vara med så har den så klart sluppit, säger Solveig Holmdahl.

Vid möten mellan patienter och läkare har en distriktssköterska åkt ut till patienten och satt upp tekniken och deltagit i videosamtalet via skype.

Ett liknande projekt har pågått mellan Kalix, Övertorneå och Haparanda.

Syftet med ”Remoage” i vilket projektet ingår är att göra det möjligt för patienter att bo kvar i sina hem. Tekniken ska öka förutsättningarna för optimalt nyttjande av begränsade läkarresurser.

– Det här är ett bra komplement i vården, inte en ersättning. Vissa patienter har sagt att nu får man inte träffa en läkare längre, men det handlar inte om det. När man till exempel ska prata kort med en läkare är det här en bra metod där man får se sin läkare och prata om det man vill och slippa att åka 15 mil till Piteå, säger Solveig Holmdahl.

Hon tycker det är bra att tekniken och rutiner kring användandet jobbats fram i projektform, där man fått prova fram metod och teknik. Tanken är nu att sprida användandet till hela Pite älvdal och Solveig Holmdahl ser stora möjligheter att vidga användandet till andra delar av vården.

– Det har varit jätteroligt att jobba med projektet och verksamheten har varit bra. Vi ser stora utvecklingsmöjligheter. Nu görs en utvärdering via intervjuer av patienter och personal.

Hur har tekniken fungerat?

– Det har fungerat bra för det mesta men det är klart att på vissa platser i inlandet är mottagningen dålig så där har det inte fungerat, vilket ju är en svaghet, men då har man kunnat åka in till hälsocentralen och genomföra videosamtalet därifrån istället.

Parallellt med den palliativa vården har det pågått ett projekt med samma teknik mellan Piteå sjukhus och Älvsbyn, där man genomfört vårdplaneringar via skype. Dessa har tidigare gjorts över telefon men att få se varandra genom en videokontakt har inneburit en förbättring.

– Det har visat sig att få se sin läkare har inneburit en större trygghet för patienten.

RemoAge

RemoAge är ett EU-projekt som jobbar med utmaningen att hitta nya arbetssätt som stöds av digitala verktyg. Syftet är att göra det möjligt för personer med demenssjukdom och/eller multisjuka äldre i glest befolkade områden i norra Europas periferi att bo kvar i sina hem.

Under projektperioden, 1 maj 2015 -30 april 2018, kommer nya arbetsmetoder att testas med hjälp av digitala lösningar för att kunna ge stöd till patienter/brukare, anhöriga samt till vård- och omsorgspersonal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!