Skyddsjakt på mås närmar sig

Så fort de första måsarna anländer till Ringiusviken inleds skyddsjakten. Men det lär dröja åtminstone en månad till, enligt jaktledaren Christer Jonsson.

Åtgärd. Ett sätt har varit att sätta upp piggar på taket på vissa hus för att förhindra att måsarna sätter sig där. (Arkivbild)

Åtgärd. Ett sätt har varit att sätta upp piggar på taket på vissa hus för att förhindra att måsarna sätter sig där. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2017-03-26 19:34

Måsar som skränar och skiter ner vid Ringiusviken har varit ett problem under flera års tid. Olika åtgärder har vidtagits utan att måskolonin skrämts bort och nu väntar skyddsjakt. När PT skrev om ärendet i december 2016 var beslutet redan fattat.

LÄS OCKSÅ: Skyddsjakt på mås vid Ringiusviken i vår

Skyddsjakt ska inledas så fort de första måsarna anländer och avslutas före häckningen. Enligt Christer Jonsson, jaktledare, lär det dröja ett tag innan måsarna kommer.

– De anländer inte förrän i slutet av april eller i början av maj när vattnet är öppet. Av den erfarenhet jag har så kommer de inte tidigare än så, säger han.

I första hand är syftet att skrämma måsarna så att de inte vill häcka i Ringiusviken och i andra hand avskjutning för att minska antalet. Rovfågeldrakar ska sättas upp i april i ett försök att skrämma bort dem.

– Men det kommer förmodligen inte att räcka och då krävs avskjutning. Det viktiga är att skrämma dem och att få dem att tycka att det är obekvämt att häcka där så de försvinner till ett annat ställe, säger Christer Jonsson.

De kommer att använda hagelvapen, vilket han uppger är mest effektivt, men exakt hur skyddsjakten ska gå till är inte fastställt. Christer Jonsson säger att de först behöver se var de kan anlägga gömslen och göra strategiska platser för att kunna skjuta säkert.

– Vi kommer att reka hur det ser ut och fastställa skjutriktningar så att varken egendom eller folk utsätts för fara, det är jätteviktigt. Vi ska göra allt för att orsaka så lite störning som möjligt.

Hur många jakttillfällen som krävs är oklart.

– Jag tror inte att måsarna står ut med jättemycket störningar, men vi får vara beredda att behöva hålla på ett tag. Det kommer aldrig att bli fråga om att utrota och skjuta bort alla måsar utan att få dem så pass rädda att de byter häckningsplats. Det vore bra om de for till en sjö där det inte finns någon bebyggelse.

Utöver jaktledaren kommer två jägare och ett hundekipage att delta i skyddsjakten. Måsarna som skjuts ska sedan användas i hundträning.

Räcker den här åtgärden?

– Jag kan inte svara på det, det första året får utvisa hur det kommer att bli, säger Christer Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om