Cirka 80 procent av godsflödena i Piteå hamn består av skogsprodukter med kunder som SCA, Smurfit Kappa, Sveaskog och Stenvalls trä.
Förra året lastade Stenvalls trä ut ungefär 1 300 containrar i Piteå hamn som motsvarar cirka 66 000 kubik.
Dessutom lastade träföretaget ut 55 000 kubik via bulkbåt.
– Det är nästan 40 procent av all vår produktion som går via Haraholmen. Resten går via järnväg, andra hamnar eller lastbil, säger Folke Stenvall, vd och styrelseledamot i Stenvalls trä och fortsätter:
– Jag är jätteglad att det blivit en containerhamn vid Haraholmen. Men det är viktigt att jag törs lita på att det kommer fortsätta i framtiden och att det inte blir ett nytt Göteborg, säger han.
Skulle hamnkonflikten bli långvarig och att Stenvalls trä istället väljer andra hamnar skulle det i så fall slå hårt mot Piteå hamn.
– Det skulle vara väldigt negativt för verksamheten i hamnen. De är ju en väldigt stor kund och det här är ju en sådan effekt som vi inte vill ha, säger Anders Lundkvist, kommunalråd (S) och vice ordförande i Piteå kommunföretag, som äger Piteå hamn.
Vad kan ni från kommunens sida göra för de lokala företagen som drabbas av konflikten?
– Vi måste föra dialog och när det blir störningar måste vi ta kontakt och hjälpas åt. Vi ska ju inte blanda oss i en konflikt på arbetsmarknaden, men vi ska försöka se till att minimera effekterna för företagen.
I förra veckan berättade Anders Lundkvist att kommunen bevakar konflikten och på onsdag ska man ha ett möte med Shorelink som ansvarar för all godshantering i hamnen.