Skriande behov av förskollärare

Behovet av fler förskollärare är stort i Piteå. Bristen gör att det kan vara svårt att få vikarier och befintlig personal drabbas. Nu söks folk till 18 nya tjänster.

Förskollärare. Det råder stor brist på förskollärare i hela landet och Piteå är inget undantag.

Förskollärare. Det råder stor brist på förskollärare i hela landet och Piteå är inget undantag.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2016-09-19 05:00

Förskollärare är ett bristyrke. Förutom att det fattas ordinarie tjänster så är det för få i vikariepoolen. Det gör att det kan vara svårt att få tag på korttidsvikarier när ordinarie personal är sjuk. Speciellt i ytterområdena är problemet påtagligt.

– Visst kan det vara jobbigt för personalen att vara utan vikarie, men främst finns en oro för att inte få en ersättare om man är sjuk, säger Jessica Åhlund Lundquist, förskolechef i Strömnäs.

Maria Bergstedt-Andersson, bemanningsenheten, fördelar de vikarier som finns.

– Vissa dagar är det svårt om många är sjuka. Personalen söker via datorn och de ser där om de får avslag eller om de får ersättare.

För att i någon mån täcka upp jobbar ungefär 25 pensionär i vikariepoolen.

– De är uppskattade när de kommer till sitt gamla arbetsställe.

Kommunen söker ytterligare tre personer till vikariepoolen. Dessutom vill man anställa 18 nya förskollärare.

– Vi har sökt efter fler länge nu. Vi hade bara fem i vikariepoolen i några år, i våras fick vi åtta nya utbildade, men vi behöver fler.

Att få tag på vikarier är svårt, varje dag är det ett antal sjuka som inte kan ersättas.

– En del som vikarierar, vikarierar även på andra ställen som exempelvis äldreomsorgen. Man sliter i samma människor, säger Bergstedt-Andersson.

Att en kollega är borta kan vara betungande för resten av personalen som får högre arbetsbelastning.

– Alla får avslag på begäran om vikarie, de som finns räcker inte för att täcka upp sjukfrånvaron under vissa perioder. Det är hård prioritering vilka som får vikarie, säger förskolechef Jessica Åhlund Lundquist.

På frågan om hon fått klagomål från underbemannad personal svarar hon att ”visst kan det vara betungande”.

– Men kommunen gör vad de kan för att rekrytera fler. Vi står ju också inför en stor åldersförändring då många går i pension så personalbehovet är stort, säger hon.

Situationen ser likadan ut på många platser i landet. Skolverket gick i våras ut med brasklappen att det är stor brist på utbildad personal i förskolan.

– Därför är det viktigt att göra yrket ännu mera attraktivt och ge förskollärare bättre förutsättningar. Här har arbetsgivarna i kommuner och fristående förskolor ett stort ansvar, säger Magdalena Karlsson, undervisningsråd på Skolverket i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om