Sedan 2009 används bränsletillsatsen AdBlue för att dra ner utsläppen i dieselbilar och således minska bilarnas miljöpåverkan. Nu öppnar Skoogskoncernens drivmedelsbolag Skoogs Bränsle en ny fabrik på Haraholmen. För två veckor veckan tryckte man på startknappen och produktionen är redan i gång.
– Vi har jobbat med detta i ungefär ett år nu. Det är en tillståndspliktig verksamhet, så vi har väntat på att få klart med alla godkännanden. I mitten på förrförra veckan damp vårt tillstånd ner från länsstyrelsen, och då tryckte vi på knappen direkt. Så det är full drift där ute nu, säger bolagets vd Thomas Andersson.
I dagsläget är den närmast belägna AdBlue-fabriken förlagd till Gävle, men en stor del av Norrbottens förbrukning av AdBlue fraktas i dag från Europa. Genom att etablera en lokal produktion vill Skoogs bränsle nu kapa mängden logistik och istället använda norrbottniskt vatten som bas för bolagets produkt.
– AdBlue består till 70 procent av vatten och stora delar av den AdBlue som förbrukas i Norrbotten fraktas från kontinenten. Vi fraktar alltså i praktiken en massa vatten från Europa. Det blir en hel del onödiga utsläpp och det är inte hållbart. I takt med att förbrukningen av AdBlue ökat här uppe har vår frustration också ökat, där vi tänkt att "varför gör vi inte detta lokalt istället", säger Thomas Andersson och fortsätter:
– Nu fraktar vi istället hit urea i koncentrerad form och så använder vi norrbottniskt vatten som tillsats. Det är ruskiga mängder transporter som vi nu kan undvika.
PT träffar vd:n Thomas Andersson samt försäljningschefen Simon Skoog på bolagets nya fabrik på Haraholmen. Fastigheten är nyligt införskaffad enkom för ändamålet och har utrustats med toppmodern utrustning för att uppnå de godkännanden som krävs för produktion. Den nya fabriken har en maximal produktionskapacitet på cirka 20 000 kubik AdBlue per år, vilket motsvarar 20 miljoner liter. I dagsläget har man kört igång med ett skift, vilket motsvarar ungefär hälften av maxkapaciteten. Så småningom hoppas man kunna rampa upp till full produktion.
– Nu kör vi den på enkelskift, men vi kan växla upp den till skiftgående verksamhet för att nå full produktion. I dag säljer vi större delen till åkeri och entreprenader, och en mindre del till konsument. Det är nog den mix vi kommer att ha även framöver. Men vi vill absolut sälja till mer till slutkonsumenter och därför bygger vi också ut vårt eget nät av tankstationer för AdBlue där folk kan åka och fylla, berättar Thomas Andersson.
I samband med fabriksstarten har bolaget anställt fyra personer som i kombination med en del omfördelning av befintlig personal nu arbetar med att driva fabriken. Thomas Andersson räknar också med att ytterligare arbetstillfällen kan skapas i samband med att bolagets marknadsandelar ökar.
– Vi hoppas självklart att vi ska bli ännu fler framöver. Vi räknar med 10-15 anställda vid full produktion. Det verkliga antalet arbetstillfällen blir däremot betydligt fler då vi också ska transportera den här produkten i Norrbotten, säger han.
AdBlue som produkt är varumärkesskyddad under den tyska organisationen VDA, som ställer stora krav på hygien och processkontroll innan de godkänner en aktörs tillverkning av produkten. Simon Skoog berättar att bolaget fick beröm för anläggningen, som han beskriver som Sveriges modernaste.
– Produkten är egentligen väldigt enkel att producera, den består av väldigt få ingredienser. Däremot ska processen när man gör den uppfylla vissa krav, och det är knepigare. Det är väldigt höga renlighetskrav. Vi fick dock mycket beröm. Killen som kom och inspekterade anläggningen sa att det är bland de renligaste anläggningarna han sett. Det är så klart kul att höra, vi har ju lagt en del pengar på att det ska bli så.
Investeringskostnaden beräknas till runt 30 miljoner kronor. Trots bolaget tror sig kunna göra affär av AdBlue-tillverkningen på Haraholmen säger Thomas Eriksson att satsningen snarare syftar till att minska bolagets klimatpåverkan.
– Visst räknar vi med att få ekonomi i det här, men främst handlar det om att klara våra egna hållbarhetsmål. Jag tror också att miljökraven på företagen kommer att fortsätta att bli hårdare i framtiden. Det här är ett sätt för oss att skapa en miljövänligare produkt, säger han.
Elektrifieringen av världens bilflotta har seglat upp som ett stekhett ämne och då hårdare utsläppsmål och en stramare klimatpolitik har satt den globala bilindustrin i gungning. I dag satsar många biltillverkare på att helt fasa ut sina fossila drivlinor till förmån för el och vätgas, vilket också skulle omintetgöra behovet av AdBlue. Varken Thomas Andersson eller Simon Skoog ser däremot någon större risk för att
– Vi satsar hårt på el och kommer att ha 40-45 laddstationer igång under 2025, men vad gäller fordonsflottan så tror jag att vi kommer att ha en mix mellan el och fossila motorer under en väldigt lång tid. Tittar man 10 år framåt tror vi att det finns en väldigt god prognos för tillverkning av AdBlue.