Skolmaten brister i näringsriktighet

Att få i sig en bra och näringsriktig lunch är viktigt. Främst för att eleverna ska orka med en hel skoldag. Men när det kommer till skolmaten håller den inte alla krav den bör. Dessutom kan matsalsmiljön ibland vara för stökig för att eleverna ska få en bra och lugn lunchrast.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2015-06-04 21:11

När det gäller D-vitaminberikad mat i skolorna, som bland annat fet fisk och blodpudding, har kraven på hur mycket man ska få i sig nästan fördubblats, berättar Ida Sjöström, dietist vid Piteå kommun.

Fastän den näringsriktiga standarden på maten i skolorna inte är perfekt påstår hon att det inte är någonting som är alarmerande och att det är väldigt svårt att uppnå dessa krav.

Ett exempel som har lagts fram för att få in mer fet fisk i serveringen är att ha sill vid salladsbuffén.

– Det kan vara bra att ha sill framme även om inte alla tar av den. Vågar man inte smaka första gången kanske man vågar det efter ett tag. Så blev det när vi började servera bulgur i skolmatsalen. Den enda populära feta fisken är lax som är för dyr att köpa in och servera en gång i veckan. I stället försöker vi göra något mer av fisken, så som laxsoppa eller laxgratäng, säger Ida Sjöström.

Lugn och ro

Enligt dietisten bör en lunch vara minst tjugo minuter lång för att eleverna ska ha tillräckligt med tid på sig för att få i sig maten. Desto längre lunchen är och om eleverna skulle ta längre tid på sig att äta skulle det vara bättre enligt Ida Sjöström.

– Det kanske inte alltid är tiden det handlar om. Ofta är det väldigt stökigt i matsalen och det krävs lugn och ro för att eleverna ska få en bra lunch. Det vi försöker tänka på är bland annat att inte slamra med köksmaterial. I de nya matsalarna har vi även speciella möbler som är ljudabsorberande, säger hon.

”Inget jättestort”

När det gäller matsvinn uppmuntrar Ida Sjöström eleverna att tänka sig för när de tar mat. Är man osäker på om maten är god är det bättre att ta för sig lite för att smaka och sedan hämta mer menar hon.

– Jag vill inte uppmuntra eleverna att inte äta, det är bättre att man tar för sig av maten och provar än att inte ta för sig mat och inte slänga, säger Ida Sjöström och fortsätter:

– Det som är tråkigt är att det slängs mest mat när det serveras populära rätter. Men jag ser det inte som något jättestort problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om