Skolgården ingen höjdare

SKOLA. I vintras försvann gungorna och rutschkanan utan förvarning från skolgården. Bara en sandplätt återstår. Även i övrigt är utemiljön sliten vid skolan i Hemmingsmark. Nu har barnen tröttnat på att vänta och kräver nya lekgrejer.

Piteå2007-09-08 00:00
Skolan i Hemmingsmark med drygt 50 barn från sexårs till sjätte klass har som många byaskolor nära till naturen.

Idyll, skulle man kunna dra till med, men en närmare titt på utemiljön lämnar mycket i övrigt att önska. Inte minst gungor, rutschkana och klätterställning som barn gärna roar sig med.

Fram till i vintras fanns också detta på skolgården, men utan förvarning plockades grejerna bort och sedan dess ligger lekplatsen öde.

- Vi har ingenting. Dom tog allt. Dom sa att det var för gammalt, men vi har inte fått några nya istället, säger Anton Risberg som går i sexan.

Utan förvarning

Någon information fick varken barnen eller personalen. Plötsligt en dag kom en traktor och baxade bort gungställningen och allt det andra.

- Jag stod i klassrummet när traktorn plötsligt kom. Det blev riktigt dramatiskt när barnen förstod vad som var på gång. Det var väldigt dålig information, säger läraren Anna-Karin Marklund.

Lekutrustningen togs bort för att den var ålderstigen och inte ansågs följa de EU-direktiv som gäller för offentliga platser. Ett argument som de flesta förstår, men så väl föräldrar som personal och barn undrar var de nya grejerna är.

- En bred och lång rutschbana vore kul, säger Anton Risberg.

- Klätterställning och gungor, önskar Elin Isaksson.

Cykelcrossbana med gupp är ett annat önskemål.

Det är på gång

Anders Öqvist, som är rektor för Hortlaxområdet, håller med om att informationen brast när lekplatsen forslades bort, men han lovar att det ska komma nya grejer.

- Jag måste också prioritera och i ett första skede är det viktigast att påbörja ombyggnationen invändigt. Ett arbete som jag tror kommer igång redan vid månadsskiftet. När det gäller utemiljön kanske något kan ske redan i höst, men definitivt under detta läsår, lovar Anders Öqvist och säger sig vara beredd att lyssna på barnens önskemål.

Förutom bristen på grejer är skolgården väldigt sliten. Asfalten är trasig och bucklig. Den utrustning som fortfarande finns kvar är sliten, exempelvis bandymålen som saknar nät.

- Så är det och tillsammans med fastighetskontoret måste skolan försöka hitta lösningar, säger Anders Öqvist.

I väntan på att kommunen ska ta sitt ansvar för utemiljön har en del föräldrar agerat. Flera är beredda att göra en del saker själva i hopp om att få fart på upprustningsprocessen. För den lilla skolan är i högsta grad levande.

- Vi har varit nedläggningshotade, men nu genomgår byn en föryngringsprocess och de närmaste åren kommer skolbarnen att bli fler, säger Anna-Karin Marklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om