Den 10 augusti ändrades den tillfälliga förordning som gäller för skolan under pandemin. När höstterminen börjar är det inte längre möjligt för skolhuvudmän att själva besluta om fjärr- eller distansundervisning i gymnasieskolan och grundskolans högstadium.
– De möjligheter vi hade att vidta åtgärder under förra läsåret har vi inte längre. Direktiven är jättetydlig med att det är närundervisning som gäller. Skolorna ska vara öppna precis som före pandemin, säger Malin Westling, skolchef i Piteå kommun.
Möjligheten att övergå till fjärrundervisning finns fortfarande som möjlighet – men då krävs en rekommendation från Folkhälsomyndigheten eller det lokala smittskyddet.
– Jag tycker det är olyckligt. Alla vi som jobbar i skolan vill helst ha närundervisning, det är bäst för eleverna. Men det har varit ett jättebra verktyg att gå över till distans kortare perioder när behov har funnits, säger Malin Westling.
Hon tycker att beslutet har fattats för snabbt.
– Pandemin är inte över ännu och våra elever är inte vaccinerade.
Vad kommer ni att göra om det blir ett utbrott i en klass?
– Vi kommer att kontakta smittskyddet på en gång och höra om vi kan få tillstånd att göra någon åtgärd. Annars kan vi inte göra så mycket, säger Malin Westling.
Det enda skolan kan göra är att rekommendera elever att stanna hemma vid symptom och försöka hålla distans i skolans lokaler och på rasterna.
– Vi har fortfarande lagt om scheman för att möjliggöra så mycket distans som möjligt mellan eleverna. Annars har vi inte så många verktyg att ta till, säger Malin Westling.
Enligt henne förs det en diskussion i Sverige om snabbtester när eleverna kommer till skolan. Malin Westling har ställt frågan hur smittskyddet i Region Norrbotten ställer sig till det, men inte fått svar.
– Vi kommer inte att införa breddad testning i Piteå kommun utan att först ha fått den rekommendationen från smittskyddet.
Skolan har uppmanat föräldrar till elever som fått bekräftad covid-19 att meddela detta – en uppmaning som fortfarande gäller.
– Det ger oss möjlighet att ha lite framförhållning i vår planering och försöka sprida ut eleverna ännu mer om vi märker att det förekommer smittspridning, säger Malin Westling.