Björn Mildh skräder inte orden när han beskriver SCA:s framfart över den aktuella terrängen i Arnemark och Skogsstyrelsen hantering av ärendet. Till PT i juni använder han uttryck som våldtagen skog och slagfält.
Han är upprörd över hur skogsbolagen, enligt honom, kan bete sig hur som helst utan att straffas för det.
- Även om Skogsstyrelsen missade att avråda från stubbrytning finns det riktlinjer som skogsbolagen ska följa vid slutavverkning. Bland annat att inte göra det när marken är fuktig.
Kände direktiv
"Bestånd med markfuktighetsklass fuktig och blöt, dvs. där grundvattenytan är mindre än
1 meter under markytan. Vid dessa markförhållanden är risken stor för kraftiga markskador, samt därav negativ påverkan på ytvattnet i form av sedimentation och förhöjd urlakning av organiska och oorganiska ämnen."
- De här direktiven känner SCA till. Ändå genomför man avverkningen och kommer undan med att man ju hade anmält till Skogsstyrelsen att man tänkt avverka, säger Björn Mildh.
Björn Mildh skrev till Skogsstyrelsen efter att stubbrytningen gjorts och krävde svar på frågor angående SCA:s ansvar vid slutavverkning och stubbrytning på fuktig mark och eventuella åtgärder från Skogsstyrelsen.
- Som väntat blev det ingen påföljd för SCA, bara ett konstaterande att stubbarna bröts på olämplig mark vid olämplig tidpunkt. Det var allt. Så lätt kom SCA undan. Skogsvårdlagen ger nämligen i praktiken skogsbolagen straffimmunitet. De har inget att frukta hur grova övertramp de än gör. Skogsvårdslagen omfattas inte av brottsbalken. Den är tandlös och måste skrivas om.