Just nu pågår Skogsstyrelsens regionala konferens "Framtidens Skogsrike formas nu" i Piteå. Det är den tredje av fem konferenser i landet där frågor som "skogens möjligheter för att skapa jobb och utveckling i Sverige" står i centrum. Med tanke på betydelsen i Norrbotten så är det väl närmast en överlevnadsfråga.
Efterlyser helhetssyn
I Piteå fanns landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) på plats i onsdags och han talade bland annat om vikten av ett nationellt skogsprogram med helhetssyn. För även om skogsindustrins intressen väger tungt, så finns det andra aspekter att ta hänsyn till.
– I stor utsträckning har vi ett hållbart skogsbruk. Därmed inte sagt att allt är perfekt. Därför har Skogsstyrelsen i uppdrag att se till att avverkning och återplantering sker enligt reglerna och att hänsyn tas till de kultur- och miljövärden som finns.
Fått kritik
Från miljöhåll har Skogsstyrelsen kritiserats för att kontrollen är för dålig och för att gå i skogsbolagens ledband. Det är en bild som generaldirektören Monika Stridsman inte vill kännas vid.
– Det finns en lagstiftning som markägaren är skyldig att följa och det pågår ett arbete för tydliggöra vad som gäller, men det är ett arbete som tar tid, säger Stridsman.
Eskil Erlandssson tror mycket på frihet under ansvar. Han menar att det man äger vårdar man.
– Ramen för hur skog ska avverkas är stor och det kan ske på många olika sätt. Målet är att hitta gemensamma lösningar genom dialog. Bara då kan vi nyttja skogen så att alla blir vinnare, säger Erlandsson.
Skyddsvärd skog
Det är ingen tvekan om att det finns mycket skog i Sverige. Knappt 23 miljoner hektar är produktiv skog, var av ungefär fyra miljoner finns i länet. Det är mycket, men räcker skogen långsiktigt?
– Tillväxten är större än vad som avverkas årligen, säger landshövdingen Sven-Erik Österberg.
Men den areal som kan kallas skyddsvärd och formellt är skyddad utgörs bara av cirka fyra procent av den produktiva skogen. Här återfinns ofta en stridslinje mellan ekonomiska intressen och miljömålen. Och för att uppfylla de internationella avtal som Sverige skrivit under så är det en bra bit kvar till målen.
– Det är en tolkningsfråga. Vad ska räknas in och inte. Det är många intressen som deltar i den här yviga debatten, anser Sven-Erik Österberg.
Fler arbetstillfällen
Eskil Erlandsson påpekar helhetssynen och konstaterar att väldigt många människor vill vistas i skogen och till och med mår bra av det.
– Vid sidan av de ekonomiska intressena ska friluftsliv och rekreation vägas in. Allt fler inom turismen har koppling till skogen. Dessutom får trä allt vidare användningsområden och i många fall är det klimatsmarta lösningar.
– jag tror att vi kan skapa många fler arbetstillfällen med anknytning till skog och samtidigt slå vakt om en hållbar utveckling, säger Eskil Erlandsson.