Avgifterna varierar
- Man har talat om en utjämning av begravningsavgiften i hela landet, ungefär som det kommunala skatteutjämningssystemet. Och en sådan sak skulle knappast kunna genomföras utan strid, eftersom det skulle drabba storstäderna, där man i dag har väldigt låga avgifter.
Begravningsavgiften varierar alltså kraftigt, inte bara från kommun till kommun, utan också inom samma kommun beroende på vilken församling man råkar tillhöra.
Danderyd billigast
Den stora spridningen mellan olika orter i Sverige har diskuterats och ifrågasatts alltsedan den statliga begravningsavgiften infördes år 2000. Det skiljer en krona mellan den "billigaste" (Danderyd) och "dyraste" (Blomskog-Trankil i Årjängs kommun i Värmland) församlingen.
Det handlar inte om småpengar, år 2008 kunde avgiften för en person med en genomsnittlig inkomst variera mellan 198 kronor och 2 376 kronor beroende på huvudmannatillhörighet.
År 2008 uppgick den genomsnittliga avgiftssatsen i riket till 0,31 procent.
I Piteå kommun låg Piteå landsförsamling högst med 0,36 procent av kommunalt beskattningsbar inkomst. Näst högst var siffran i Norrfjärdens församling, 0,32 procent, och på tredje plats låg Hortlax med 0,31 procent.
Dyrare i Piteå stad?
I Piteå stad betalade man 0,28 procent.
Begravningsavgiftens storlek för medlemmar i Svenska kyrkan fastställs av respektive församlings kyrkofullmäktige. För icke medlemmar föreslår kyrkofullmäktige en avgiftssats som slutgiltigt fastställs av Kammarkollegiet. Avgiften ska täcka de samlade kostnaderna för begravningsverksamheten, men får inte vara så hög att verksamheten går med överskott.
En rad olika faktorer påverkar avgiftens storlek.
- Hög medelålder och få skattebetalare innebär med automatik en hög begravningsavgift. Det kan ju tyckas orättvist att man ska straffas för att man bor i en åldrande bygd, säger Mikael Åström.