Naturskyddsföreningen är inte motståndare till skogsbruk, men det finns ett starkt motstånd mot det föreningen anser är en falsk bild av tillståndet i Sveriges skogar och mot de kalhyggesavverkningar som de anser snarare är regel än undantag.
– Det behövs en ny skogspolitik. Vi måste landa i det hållbara där våra livsvillkor går före pengarna, säger Lars Andersson.
I skogsvårdslagen är ett överordnat mål att produktions- och miljömål ska väga lika. Enligt Naturskyddsföreningen ser det inte ut så.
– Vi vill att Miljöbalken, som väger tyngre, ska styra det som påverkar miljön i våra skogar.
Hård kritik
Naturskyddsföreningen riktar hård kritik mot Skogsstyrelsen och dess generaldirektör Monika Stridsman.
– Vi pratar om tusentals brott mot naturhänsynsparagrafen vid slutavverkningar. Trots att lagkraven är minimala så sker brott vid 35 procent av avverkningarna, men inget händer. Ta reglerna för fjällnära skog med Änok som ett flagrant exempel.
Lika hård är kritiken mot statliga Sveaskog som Naturskyddsföreningen anser dribbla med siffrorna.
– Överuttaget sedan 50-talet har lett till att det inte finns tillräckligt med avverkningsmogen skog. Då klassar Sveaskog om det som kallas naturvärdeslokaler till produktionsskog. Det strider till och med mot bolagets egen policy, säger Lars Andersson.
Siffror och procent
Niklas Johansson, som är ordförande för lokalföreningen i Piteå, visar ett antal exempel där brott sker med Melakträskliden i färskt minne (se PT 16 november).
– Visst, Sveaskog ber om ursäkt, men de visste precis vad de gjorde. Blekingbäcken i Arvidsjaur har man nerklassat från naturvårdsskog så att området kan avverkas, markberedas och planteras. Även Stor-Renbergs topp ryker snart.
Om den fjällnära skogen räknas bort är bara drygt tre procent av den produktiva skogen skyddad i Norrbotten, men Skogsstyrelsen redovisar även improduktiva marker utanför reservat som om det vore skyddad skog.
– Då stiger siffrornas markant, men det är inte korrekt, tycker Niklas Johansson som dessutom pekar ut Piteå kommun som nära nog sämst i klassen.
– Bara en procent av den produktiva skogen är skyddad i kommunen.
En annan fråga är vad som egentligen är skog. Enligt Naturskyddsföreningen är markberedda skogsplaneringar inte skog utan snarare virkesodlingar.
– Eller biologiska öknar, så långt man kan komma från naturskogar, säger Lars Andersson.