Skandaler har marginell betydelse

Politiska skandaler har marginell betydelse för hur väljarna röstar. Möjligen kan effekten bli större på lokal nivå.– Generellt är väljarnas minne ganska kort, säger Simon Matti, statsvetare vid Luleå tekniska universitet.

PITEÅ2013-08-15 06:01

En viktig aspekt i den svenska politiken är att vi röstar på partier och inte på personer. Vi köper ett paket och om enskilda företrädare gör fel så blir effekten sällan stor.

Mikael Persson och Anders Sundell, statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet, har granskat opinionseffekterna av 16 av de största politiska skandalerna sedan 1970-talet i Sverige.

Resultaten visar på kortvariga negativa effekter (i genomsnitt minus 0,8 procentenheter). Ser man bara på de senaste årens skandaler så har effekten tilltagit i styrka (i genomsnitt minus 2,0 procentenheter).

Ingen större effekt

När statsvetaren Simon Matti kommenterar skandalerna som berör Piteå har han svårt att tro att det får någon större effekt. Möjligen att effekten lokalt kan bli större än nationellt.

– I lokalval röstar vi på personer att lita på. Lokalpolitik handlar i första hand om få vardagen att fungera och att lösa problem, mindre om ideologi. Om förtroendet minskar så kan det få viss effekt.

I samband med valet 2010 sända Uppdrag Granskning programmet om äldrevården i Piteå. Det fick stort genomslag, men i valet tio dagar senare blev effekten att Socialdemokraterna blev ännu starkare i Piteå.

Hur förklarar man det?

– Det är svårt att veta, men uppenbarligen vägde Piteborna in andra aspekter när de röstade. Man ser på helheten och tycker att kommunen generellt sköts bra, säger Simon Matti och tillägger:

– Samtidigt kan man spekulera i om fler tappar tron på politiken och skiter i att rösta i takt med att skandalerna blir fler. Vi har inte sett det än i Sverige, men det kanske blir så på sikt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om