Sjunkande skogspriser ger färre affärer

Under 2013 sjönk priset på skogsfastigheter med sju procent men värdet på marken beskrivs fortfarande som högt.– Sjunkande priser gör att det säljs mindre skogsmark, säger Mats Granberg, mjölkbonde och skogsägare i Sjulnäs.

PITEÅ2014-01-27 06:00

I går släppte LRF en rapport som visar att en tioårig prisuppgång är bruten. Snittpriset för skogsmark i landet sjönk med sju procent till 370 kronor per skogskubikmeter, och störst sänkning tillskrivs Norrland där priset sjönk med tolv procent. En orsak är att virkespriserna gått ned.

– Det är i norr som nedgången på virkesmarknaden påverkar skogsmarkspriserna mest. Det är också där som uppgången varit störst när virkeskonjunkturen varit starkare, kommenterar Markus Helin, chefsmäklare vid LRF konsult, i ett pressmeddelande.

Priset avgör

Mats Granberg i Roknäs driver mjölkproduktion med 320 djur och har cirka 200 hektar skogsmark.

– Skogsbruket är inte huvudnisch för oss, men vi avverkar en del. Under 2013 gjorde vi en gallring, säger Mats Granberg, som uppger att virket levereras beroende på kvalitét till både massaindustri och sågverk.

– Jag påverkas inte så mycket av att virkespriserna går upp och ned, och jag har inga planer på att sälja någon skogsmark. Priset avgör i slutändan om det blir någon affär, säger Mats Granberg, som planerar att köpa mer skogsmark, men som påpekar att prisvariationerna har större betydelse för de som säljer och köper skogsfastigheter.

Bra investering

Anne-Lie Ottosson, skogsekonom vid LRF i Luleå, säger att 2013 bröts trenden med ständigt ökade priser på skogsfastigheter.

– Det har varit en lång uppgång. För tio år sedan kostade en skogsfastighet vid kustlandet 152 kronor per skogskubikmeter. 2011 var priset uppe i 331 kronor, efter det har det sjunkit. 2012 låg det på 280 kronor för att gå ned till 246 kronor under 2013.

– 280 kronor per skogskubikmeter skog är inte dåligt, säger Anne-Lie Ottosson, som pekar på att det är fortfarande en bra investering att köpa skogsfastigheter.

– 40 procent av de som köper är förstagångsköpare, resten är skogsägare som utökar sitt innehav, säger skogsekonomen, som anser att den sänkta prisnivån är en sund reaktion på marknaden.

– Även om priset gått ned finns en optimism i branschen. Jag tror inte att priserna kommer att gå upp igen, inte heller gå ned. De har nått en stabil nivå, säger Anne-Lie Ottosson.

Markus Helin uppger att under 2013 ökade antalet avslut i skogsaffärer där virkespriserna börjat leta sig uppåt och det gör enligt chefsmäklaren att det är köpläge för de som vill ha ett långsiktigt ägande av skogsmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om