Sjukskrivningarna blir lika långa i hela landet

Rekommendation. Samma sjukdom ska ge samma längd på sjukskrivningen i hela landet. I går presenterade Socialstyrelsen rapporten som ska vägleda läkarna när de bedömer arbetsförmåga och längd på sjukskrivningsperioder.

Piteå2007-10-02 00:00
Lika sjukdom har gett olika sjukskrivningslängd i olika delar av landet. Det har Socialstyrelsen sett under sitt arbete med tillsynen av sjukskrivningar. Dagens stora brister ska dock stävjas med de nya riktlinjerna.

I går presenterade Socialstyrelsen rapporten "Försäkringsmedicinskt beslutsstöd - vägledning för sjukskrivningar" som börjar gälla 1 mars 2008. Den ska användas av läkare för bedömning av arbetsförmåga och längd på sjukskrivningsperioder.

Delade meningar

- Läkarnas utlåtande är det absolut viktigaste beslutsunderlaget för försäkringskassan när vi ska fatta beslut om rätten till ersättning från sjukförsäkringen. Vägledningen blir en bra utgångspunkt för den dialog med vården och läkarna som både vi och läkarna efterfrågat, säger Curt Malmborg, försäkringskassans generaldirektör i ett pressmeddelande.

Men alla läkare är inte odelat positiva.

- Många vill ha ett gemensamt instrument, medan andra inte tycker att det behövs, säger Lena Lindgren, projektledare för sjukskrivningsprojektet i Norrbottens läns landsting.

Inte lag

Det var 2005 som regeringen gav Socialstyrelsen och försäkringskassan i uppdrag att utforma en mer kvalitetssäkrad, enhetlig och rättssäker sjukskrivningsprocess.

Rekommendationerna, som innehåller 13 grupper av sjukdomstillstånd med klara rekommendationer för hur länge en patient kan sjukskrivas i olika fall, kommer att användas både av läkare och handläggare hos försäkringskassan.

Men det är fortfarande läkarens ansvar att göra individuell bedömning av varje patient.

- Man ska komma ihåg att människor är olika och en patient kan till exempel ha flera olika sjukdomar som spelar in. Det är rekommendationer, inte lag, säger Lena Lindgren.

Läkaren kan då motivera avsteget i sjukintyget.

Information
för Piteläkare

- Sjukskrivning ska vara en aktiv åtgärd som ska användas med samma medvetenhet och systematik som andra behandlingar. När sjukskrivning ses om en aktiv åtgärd blir det också lättare att göra tidiga insatser för dem som riskerar att bli långtidssjukskrivna, säger Bo Lindblom, chef för Socialstyrelsens hälso- och sjukvårdsavdelning i ett pressmeddelande.

I månadsskiftet november/december kommer informationsmöten att hållas för primärvårdens läkare i Piteå. Efter årsskiftet ska sjukhusläkarna informeras.

Några områden finns inte med i de riktlinjer som publicerades i går, utan kommer i december 2007. Det gäller bland annat psykiatriska diagnoser och långvarig smärta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om