Sjukpenningtalet är ett mått på ohälsan i Sverige och beräknas på hur länge en genomsnittsperson i arbetsför ålder haft sjuk- eller rehabiliteringspenning under ett år.
I augusti var sjukpenningtalet 9,00 dagar, en ökning med 0.88 dagar sedan augusti 2013. Nybeviljade sjuk- och aktivitetsersättningar per tusen försäkrade har ökat med 0,33 individer.
– Sjukpenningtalet i augusti ökar svagt jämfört med juli månads siffra. Utvecklingen följer tidigare lagd prognos, säger Jan Larsson, utvärderingschef på Försäkringskassan i ett pressmeddelande.
Könsskillnader
I augusti 2014 var kvinnors sjukpenningtal 82 procent högre än männens. Kvinnors sjukpenningtal är på 11,67 dagar jämfört med män som har 6,42 dagar. För kvinnor har det ökat med 1,23 dagar sedan augusti 2013 och för män med 0,54 dagar.
Norrbotten hade i augusti ett sjukpenningtal på 9,3 dagar, en ökning med 0,9 dagar under ett år. Kvinnor har ett sjukpenningtal på 12,3 dagar jämfört med män som har 6,5 dagar.
– Det är de kvinnodominerade jobben vi har mest sjukskrivningar inom, vård och omsorg, säger Ingrid Nilsson.
Högt sjuktal
Sjukpenningtalet är högst i Älvsbyn och Arjeplog med 12,5 dagar. I Piteå var kvinnors sjukpenningtal 15,4 dagar. Arjeplogs kvinnor låg på 15,9 dagar, högst i Norrbotten.
– Vi ser att Piteå och Piteå älvdal har ganska högt sjuktal bland kvinnorna om man jämför med de andra kommunerna. Exakt vad det beror på vet vi inte, säger Ingrid Nilsson.