Sjukdomen blir vanligare

Känner du dig trött, törstig och kissar ofta? Det kan vara ett tecken på att du har diabetes. En sjukdom som egentligen är två helt olika sjukdomar med enbart insulinet som gemensam nämnare.

PITEÅ2013-11-15 06:01

Alla känner någon som har diabetes. En sjukdom som lite krasst konstaterat håller på att vara lika vanlig som en förkylning. Men med de stora livsstilsförändringar som krävs, är diabetes en sjukdom som gör att man måste lära sig mycket om hur man ska leva.

Världsdiabetesdagen infaller varje år den 14 november sedan 1991 för att uppmärksamma diabetes runt om i världen. 2007 blev den en officiell FN-dag. Tanken var att man ville rikta uppmärksamhet mot alla typer av diabetes och sprida kunskap om allt vad sjukdomen innebär.

Världsdiabetesdagen

I Piteå uppmärksammades Världsdiabetesdagen genom Piteå diabetesförening som på Ica Kvantum välkomnade Pitebor att testa sitt blodsocker och informera om sjukdomen som blir allt vanligare.

– Jag får känslan av att diabetes ökar även här i Piteå men det är svårt att säga säkert, säger Ingegerd Bergvall, ordförande i Piteå diabetesförening.

Diabetes typ 1 orsakas av att kroppens egen insulinproduktion helt eller nästan helt upphört. Av någon anledning angriper kroppens immunsystem de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln, vilket på sikt leder till total insulinbrist. Typ 1 kan man inte bli frisk ifrån.

Diabetes typ 2 är den vanligaste typen av diabetes och omfattar cirka 90 procent av alla diabetiker. Den här formen av diabetes orsakas av att insulinet i kroppen inte kan verka med full kraft på cellerna, individen blir okänslig mot insulinet. Typ 2 kan man bli frisk ifrån genom att ändra livsstil.

FAKTA Insulinets genombrott

Sent på eftermiddagen den 11 januari 1922 fick 14-årige Leonard Thompson två insulininjektioner, en i vardera skinkan. Han hade haft diabetes i två år och hade nu en kort tid kvar att leva innan den sista diabeteskoman skulle ända hans liv. Alla barn som insjuknade i diabetes dog inom några få år. Leonard Thompson var den förste diabetespatienten som fick insulin. Efter några injektioner sjönk pojkens blodsocker och några veckor senare kunde han skrivas ut. Medicinhistoria hade skrivits på Torontos allmänna sjukhus. Leonard Thompson följdes snabbt av många andra barn och snart också vuxna.

Källa: Diabetesportalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om