Sjuka tvingas vänta – fast ny medicin finns

Nya, effektiva läkemedel botar personer med kronisk och tidigare obotlig hepatit C. Men medicinerna är dyra och landstinget i Norrbotten prioriterar vilka som får dem och vilka som får vänta. "Jag skulle vilja behandla alla" säger Anders Nystedt, biträdande smittskyddsläkare.

"Jag skulle vilja behandla alla nu, men problemet är att de är hiskeligt dyra behandlingar på flera hundra tusen kronor. Att anställa en sköterska ett år, det är vad en behandling kostar", säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Sunderbyn,(Arkivbild)

"Jag skulle vilja behandla alla nu, men problemet är att de är hiskeligt dyra behandlingar på flera hundra tusen kronor. Att anställa en sköterska ett år, det är vad en behandling kostar", säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Sunderbyn,(Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2014-08-25 05:00

Omkring cirka 50 000 personer i Sverige har kronisk hepatit C. Det är ett virus som kan orsaka en inflammation i levern, vilket på sikt kraftigt ökar risken för skrumplever, cancer och för tidig död.

De tidigare läkemedlen mot viruset var inte särskilt effektiva och gav mycket svåra biverkningar. Få blev också botade av de långa behandlingarna.

Men nu finns en ny generation läkemedel.

– De är mycket effektivare än de gamla, men framför allt har de inte lika mycket biverkningar. Det blir kortare kurer och mycket lättare att göra behandlingarna. Det är ett enormt framsteg för läkemedelsbranschen, säger Anders Nystedt.

Han jämför de "nya" medicinerna med dagens HIV-mediciner medans de "gamla" gav ungefär samma biverkningar som vid cancerbehandlingar.

– Jag skulle vilja behandla alla nu, men problemet är att de är hiskeligt dyra behandlingar på flera hundra tusen kronor. Att anställa en sköterska ett år, det är vad en behandling kostar, säger Anders Nystedt.

De fyra nordligaste landstingen har därför kommit överens om att bara behandla dem som verkligen är i behov av det – när levern tagit mycket stryk. De som ännu har en bättre leverfunktion får vänta. I Norrbotten handlar det i ett första skede om 15-20 patienter som får medicinen.

Flera nya läkemedel

– Problemet med att bara behandla dem som är allra sjukast är att det inte är dom som sprider smittan längre. Utan egentligen skulle vi behöva behandla ungdomarna så fort som möjligt för att minska spridningen i länet, säger Anders Nystedt.

I dag finns runt 700-800 personer i Norrbotten som är smittade av hepatit C. Många av dem är unga människor och även missbrukare. Missbruket går dessutom allt ner i åldrarna.

Det vanligaste sättet att få smittan är att dela orena sprutor.

Anders Nystedts bedömning är dock att det är på gång fler nya läkemedel mot hepatit C framöver. Om ett par år kan det finnas ett tiotal läkemedel på marknaden och då bör priserna pressas.

– Vi kommer att ha ännu bättre mediciner snart, då har vi många fler valmöjligheter.

Kent Ögren (S), landstingsrådskandidat i Norrbotten menar att problemet är en verksamhetsfråga.

– Vi har inte haft någon diskussion om detta. Det ligger inte på vårt bord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om