Sju av tio går till jobbet fast de är sjuka

Sju av tio norrlänningar går till jobbet fast de är förkylda eller har feber. Sjuknärvaro har blivit ett nytt begrepp.

Sjuknärvaro. Många går till jobbet fast de är sjuka.

Sjuknärvaro. Många går till jobbet fast de är sjuka.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2017-02-01 11:32

Under årets andra månad brukar sjuktalen skjuta i höjden på landets arbetsplatser, skolor och förskolor. Februari har fått ett annat namn – vabruari.

Februari 2016 registrerade Försäkringskassan en ny rekordmånad, ca 790 000 dagar för vård av sjukt barn (VAB), att jämföra med ca 680 000 året innan. Sjukfrånvaron för vuxna var nästan 200 000 under samma period. Det visar en landsomfattande undersökning som Yougov genomfört på uppdrag av hygienföretaget SCA.

Men det är en siffra som egentligen borde var ännu högre. För svenskarna stannar inte hemma i onödan visar undersökningen och norrlänningarna följer genomsnittet för riket.

Sjuknärvaro har blivit ett nytt begrepp. 68 procent uppger att de gått till jobbet en eller flera gånger under senaste året fast de känt sig sjuka.

Och av de som stannar hemma jobbar 27 procent ofta trots att de är sjuka och 54 procent gör det ibland.

– Vi måste våga tala om sjuknärvaro. Det får inte vara tabu att fråga en kollega om hen egentligen borde vara hemma. Man ställer frågan av omtanke, inte bara för att man är rädd för att bli smittad själv utan också för att den som är sjuk behöver vila, säger Ulrika Husmark, mikrobiolog på SCA.

Undersökningen visar också varför många är beredda att riskera att smitta sina arbetskamrater eller lämna barnen på dagis trots att de inte är helt friska. Den främsta förklaringen till sjuknärvaron är att det är för dyrt att stanna hemma (34 procent). Lika många uppger att det inte finns någon som kan ta över deras arbetsuppgifter och 35 procent att de inte känner sig tillräckligt sjuka för att stanna hemma. Åtta procent tycker det är tråkigt att vara hemma och saknar sina arbetskamrater.

– Det viktigaste är naturligtvis att vi stannar hemma när vi blir sjuka. Speciellt i början av varje sjukperiod då vi smittar mest. När det gäller vinterkräksjukan är det dessutom viktigt att stanna hemma åtminstone två dygn efter att vi känner oss bra. Vinterkräksjukan är lurig och smittar även när vi tror att vi är friska, säger Ulrika Husmark.

Immunförsvaret bygger vi upp genom att sova tillräckligt många timmar, äta bra mat, samma omfattning.

– En god handhygien och att vi tvättar händerna efter varje gång vi rört oss i offentliga miljöer gör att vi inte smittas lika lätt. Var femte svensk slarvar med att tvätta händerna, så där finns en stor förbättringspotential, säger Ulrika Husmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om