Piteå-Tidningen berättade i lördagstidningen att 145 förtidsröster glömdes kvar på Posten inför den så kallade onsdagsräkningen. Dessa röster räknas som för sent inkomna och får inte räknas i valet. De har fraktats till länsstyrelsen där de förvaras oöppnade.
Den 16 september 1973 gick Piteborna till val. 92 procent av kommunmedborgarna valde att nyttja sin rösträtt. I samband med att poströsterna skulle räknas gjordes ett misstag och rösterna delades inte upp i norra och södra valkretsen, som de skulle ha gjorts. Detta ledde till att de 210 rösterna ogiltigförklarades.
KDS överklagade
Valet var jämnt och KDS (gamla namnet på Kristdemokraterna) var bara ett fåtal röster ifrån att få ytterligare ett mandat och med detta mer att säga till om i fullmäktige.
När misstaget uppdagades valde KDS med John Stenman och Lennart Winroth i spetsen att överklaga det inträffade. Överklagandet hamnade så småningom hos regeringsrätten som den 27 november 1973 beslutade att det skulle bli omval i Piteås kommunval. Datum för nyvalet sattes till 6 januari 1974, tillika trettondagsafton.
Anledningen till att det blev nyval var att de 210 ogiltiga rösterna sannolikt skulle ha fördelats så att mandatfördelningen skulle ha påverkats och att KDS skulle ha fått ett mandat till. Detta räknades fram genom matematik av den högre skolan.
Lägre valdeltagande
Nyvalet som kom att hållas den 6 januari ställde till med problem inom politiken i Piteå. Resultatet efter det första valet var tvunget att efterlevas fram till nyvalet, vilket innebar att invalda politiker fick inta sina stolar och göra sitt politiska värv fram till den 6 januari när det stuvades om igen. Vid nyvalet deltog 77 procent av kommunmedborgarna.
Vid nyvalet 1974 fick Kristen demokratisk samling tre mandat. Detta att jämföra med två mandat vid valet i september 1973. Partiet ökade alltså med ett mandat, precis som John Stenman och Lennart Winroth (KDS) trodde.
Överklagandetid
Om de glömda poströsterna i Piteå vid 2014 års val kommer att leda till omval återstår att se. Ärendet måste först överklagas hos Valmyndigheten av någon röstberättigad person. Från och med tisdag den 23 september kan eventuella oegentligheter i valet överklagas. Överklagandetiden sträcker sig över tio dagar. När tio dagar gått ska överklagandena kungöras i Post och inrikes tidningar, varefter de skickas till Valprövningsnämnden för behandling.