Videon är inte längre tillgänglig
När PT besökte Norrstrandsbadet i Piteå på torsdagen var det många barn som badade i den uppvärmda poolen. De lite större barnen tjoade och tjimmade, de mindre plaskade med en vuxen i släptåg.
Nu finns det givetvis badvärdar som håller uppsikt på det populära badet, men vuxenansvaret för de egna barnen kan ingen komma undan. Enligt Svenska Livräddningssällskapet är det alltid viktigt att hålla uppsikt över barnen i eller vid vatten oavsett om barnet är simkunnigt eller inte.
Den trista baksidan av det härliga badandet är nämligen att drunkning är den vanligaste dödsolyckan bland barn i åldern ett till sex år. 70 procent av alla drunkningsolyckor sker innan barnet lärt sig simma.
I skolan är simundervisningen obligatorisk, men på Norrstrandsbadet har det genomförts simskola för sexåringar tidigare i sommar. En av ledaren var badvärden Sanna Eriksson.
– Vi kör intensiv simskola i två veckor. Vi ger barnen vattenvana och förkunskap som ett komplement till skolans simundervisning.
Vad får barnen lära sig?
– Grunden sker på land och sedan jobbar vi succesivt i vattnet. Det handlar om att få bort rädslan för vatten. Hur man gör för att flyta på rygg, hur man klarar bröstsim och tar sig framåt. När man väl lärt sig simma är det som att kunna cykla, säger Sanna Eriksson.
Att kunna simma är bokstavligen en livförsäkring och Svenska Livräddningssällskapet satsar i ett samarbete med Trygg-Hansa på att dubbla antalet simskoleplatser i sommar. Från dryga 20 000 till 40 000 platser, men ett problem har varit bristen på utbildade simlärare.
– Vi har fått ett tillskott på 40 nyutbildade simlärare utspridda över landet. Det betyder att vi också kommer få sommarsimskolor på flera nya platser i år. Vi vet att satsningar på vattenvana och simkunnighet i tidig ålder verkligen gör skillnad, säger Karin Brand, Svenska Livräddningssällskapets generalsekreterare.
2015 var, som sagt ett dystert år, när 13 barn (under 19 år) drunknade. Det högsta antalet sedan 2002. Målet är att bryta den utvecklingen med sikte att nå en nollvision. Dessvärre har redan fem barn drunknat i år.
Att kunna simma är det första steget för ökad säkerhet i och vid vatten. Men det handlar inte bara om lära sig simma. Vattenkunskap är ett förhållningssätt för att kunna känna trygghet och frihet i vatten.
Men även när barnen har skaffat sig de här kunskaperna har de vuxna ett stort ansvar. Lena Berggren har med sig döttrarna Alvina, 12, och Olivia, 10 till Norrstrandsbadet. Båda två simkunniga och som sälar i vattnet.
– Vi lärde oss simma i lågstadiet. Det är jättekul att bada, säger Alvina Berggren när hon tillfälligt besöker mammas filt.
För Lena Berggren känns det tryggt att döttrarna kan simma och är vattenvana. Nu kan hon följa badlekarna från sidan, annat var det när barnen var mindre.
– Då fick man stå vid poolkanten och hålla uppsikt. Om olyckan är framma går det så fort. Det går inte att slappna av.
Många tror att människor som håller på att drunkna skriker och viftar för att kalla på hjälp, men ett drunkningstillbud sker ofta under tystnad.
– Man får vatten mellan munnen och näsa och tappar kontrollen och sjunker, säger badvärden Sanna Eriksson.
Annika Wiklund från Risnabben badar med dottern Lilly, ett år och åtta månader. Lilly är klädd i uv-dräkt mot solen och njuter i högsta grad av vattnet.
– Det går inte att släppa blicken en sekund. Det går så oerhört fort för små barn att hamna under vattnet och jag kan inte fatta föräldrar som sitter med mobilerna, säger Annika Wiklund.