I går besökte Jan Aschan, chef för polisens ungdomsgrupp i Kronoberg, Luleå för att informera sina kollegor i Norrbotten om "Växjömodellen" - en framgångsrik metod för att minska ungas drickande.
- Under våren 2005 var den illegala försäljningen av alkohol till unga Växjöbor så stor att vi var tvungna att agera. Vi riktade in oss på att ta fast langarna, berättar Aschan.
Smugglade sprit
Det lyckades man bra med. Idoga spaningar på bland annat en lägenhet ledde till att en kvinna som smugglade sprit från Tyskland greps och anhölls. Hon dömdes till två års fängelse för försäljning av alkohol till ungdomar plus en mängd följdbrott.Eftersom polisen i Växjö samarbetade med skattemyndigheten under utredningen fick kvinnan, förutom fängelsestraffet, betala 447 000 kronor i punktskatt för spritförsäljningen plus ytterligare 60 000 kronor i förverkandevärde.
La ner verksamheten
Polisen släppte uppgifterna till media och det blev stora rubriker. Skriverierna ledde till att två andra langare som polisen kände till helt la ner sin verksamhet.- Nu är det nästan omöjligt för ungdomar upp till nionde klass att få tag på alkohol i Växjö. Man ser dem knappt ute på stan längre och samtidigt har besöken på fritidsgårdarna ökat, säger Jan Aschan.
Piteåpolisen ligger långt framme i det förebyggande arbetet mot ungas drickande. Med hjälp av "Växjömodellen" tror ungdomspoliserna Kjell Persson och Ulf Eriksson att man kan bli ännu bättre.
- Vi tar med oss det Janne har sagt och senare ska vi åka ner till Växjö och se hur de arbetar där. I Piteå har vi gjort insatser mot ungdomar sedan hösten 2005 och det har slagit väl ut. Nu är vi sex poliser som jobbar mot ungas brukande av alkohol och narkotika, säger Kjell Persson.
Hembränt i Piteå
Här i Norrbotten är problemet med smuggelsprit inte lika stort som i södra Sverige. I Piteå domineras den illegala marknaden av langning från Systembolaget och försäljning av hembränd alkohol.- Ungdomars drickande är inte på något sätt extremt i Piteå. Men vi har fokuserat på unga under 18 år och i samarbete med Systembolaget gör vi riktade insatser med både uniformerade och civilklädda poliser för att komma åt langarna. På narkotikasidan är Piteåpolisens mål att göra 120 kroppsbesiktningar under året och 15 procent av dem ska vara på ungdomar under 18 år, berättar Kjell Persson.