Sex av sju nya läkare stannar i länet

De första "Norrbottensutbildade" läkarna tog examen i går. Av de sju nyutexaminerade stannar sex kvar i länet.
Landstinget ser den regionaliserade läkarutbildningen som en viktig del i kompetensförsörjningen.

"Vi vet att studieorter med läkarutbildning aldrig har problem med att rekrytera, det är den stora uppsidan med den här satsningen", säger Kenneth Robarth, enhetschef för den regionaliserade läkarutbildningen.

"Vi vet att studieorter med läkarutbildning aldrig har problem med att rekrytera, det är den stora uppsidan med den här satsningen", säger Kenneth Robarth, enhetschef för den regionaliserade läkarutbildningen.

Foto: Robert Lundberg

Piteå2014-01-18 08:48

SUNDERBYN

2011 startade den regionaliserade läkarutbildningen vid Sunderby sjukhus. Studenterna läser vid Umeå universitet men genomför den kliniska delen av utbildningen i Norrbotten. I går tog de första sju sin examen och av dem har sex läkare bestämt sig för att stanna i länet, två i Kalix, en i Piteå och tre vid Sunderby sjukhus.

Uppskattningsvis behöver Norrbottens läns landsting mellan 60 och 70 läkare. En brist som ersätts med bland annat stafettläkare. Den regionaliserade läkarutbildningen är ett led i att säkra kompetensförsörjningen.

–Det är själva bevekelsegrunden, anledningen till att vi startade det här. Vi vet att studieorter med läkarutbildning aldrig har problem med att rekrytera, det är den stora uppsidan med den här satsningen, säger Kenneth Robarth, enhetschef för utbildningen.

Norrbottensanknytning

Det är terminerna 6 till och med 11 som studenterna läser i Sunderbyn. Nu är utbildningen fullt utbyggd med totalt 60 studenter.

–Redan när de hade läst färdigt termin 9 kunde vi se tydliga fördelar med utbildningen, då kan de börja vikariera som underläkare och det är bra främst om somrarna, säger Kenneth Robarth.

Hälften av de studenter som sökt sig till länet har Norrbottensanknytning, andra hälften kommer från olika delar av landet.

–Många rotar sig och vill bli kvar i Norrbotten och vi försöker sälja in hela länet.

Längtade hem

Gårdagens ceremoni vid Sunderby sjukhus var ett gemensamt firande, via videolänk, med övriga orter där den regionaliserade läkarutbildningen finns, Östersund och Sundsvall. Förutom att naturligtvis gratulera de som tagit examen konstaterade många att trots att införandet av utbildningen både kostat kraft och pengar så har det varit en väl värd satsning.

Norrbottens landstingsråd Kent Ögren (S) ser inte bara den regionaliserade läkarutbildningen som ett sätt att rekrytera läkare.

–Vi höjer den akademiska nivån i länet, kopplat till landstinget finns även forskningsverksamhet och forskningscentra. Det handlar inte bara om om rekrytering, forskningsdelen som följer med är väldigt, väldigt viktig, säger han.

Att sex av sju studenter väljer att stanna i Norrbotten ser Ögren som ett kvitto på att utbildningen är bra.

–Det är ett gott betyg både till oss i länet och till de handledare som tagit hand om studenterna på ett bra sätt.

Anna-Carin Sundqvist, ursprungligen från Arjeplog, kommer att göra sin AT-tjänstgöring vid Piteå älvdals sjukhus.

–Det är ett bra sjukhus, säger hon.

Efter att ha läst tio terminer i Umeå valde hon inför den sista terminen att läsa vid Sunderby sjukhus.

–Jag sökte hit sista terminen för att jag längtade tillbaka till Norrbotten.

Långsiktig satsning

Den regionaliserade läkarutbildningen är en långsiktig satsning för landstinget. De studenter som slutar nu kan vara färdiga specialister först 2021.

När det gäller rekrytering av specialistläkare är det utomlands Norrbottens läns landsting söker sig. Utbudet av kompetensen i Sverige är litet och konkurrensen stor.

–Vi rekryterar både själva och använder rekryteringsbolag, säger Annika Nilsson, personalstrateg vid landstinget.

De specialistläkare som väljer att komma till Norrbotten kan dock inte alltid sättas in direkt i verksamheten.

–Inom främst psykiatrin och allmänmedicin ställer vi höga krav på att de kan svenska. Vissa av de rekryteringsbolag vi jobbar med säljer en helhetslösning, de både hittar, intervjuar, språkutbildar och hjälper läkarna att komma in i det svenska samhället. När vi rekryterar själva kan vi köpa in svenskautbildning.

Det finns även 3 000 svenskar som studerar till läkare utomlands. Även här försöker Norrbottens läns landsting knyta kontakter. När det gäller att ta emot fler läkare under utbildning är det dock landstingets egna resurser som sätter gränserna.

–Vi måste kunna ge handledning och praktik. Det är våra egna interna processer som sätter stopp, säger Annika Nilsson.

FAKTA Regionaliserade läkarutbildningen

Umeå universitet var, 2011, först i landet med att regionalisera sin läkarutbildning.

De som väljer den regionaliserade läkarutbildningen läser halva studietiden utanför Umeå.

Studenterna läser den kliniska delen av utbildningen vid länssjukhusen i Östersund, Sundsvall eller vid Sunderby sjukhus.

Källa: NLL

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om