Setra vill sparka folk i Piteå

ARBETE. Setra vill lägga ner kundsupporten i Piteå och centralisera verksamheten till Gävle. Därmed försvinner tolv jobb. Sif-fackets klubbordförande Karin Pedersen ser inga fördelar och kallar förslaget för en dåligt förankrad skrivbordsprodukt av en enmansutredare.

Piteå2007-05-30 00:00
Setra har nyligen sjösatt en ny övergripande organisation där en gemensam marknads- och kundsupportorganisation ingår. I samband med förändringen fick Pontus Friberg, chef för kundsupporten i den nya organisationen, i uppdrag att göra en översyn av verksamhet och organisation. Hans förslag är centralisering av kundsupporten till Gävle.

I måndags fick de anställda vid kundsupporten i Piteå information om planerna och bestörtningen är stor. De som jobbar i Piteå har tillsammans över 200 års yrkeskompetens, som plötsligt inte är värt någonting. Istället ska nytt folk utbildas nere i Gävle.

Märkligt förslag

- Det är minst sagt konstigt. Vad kostar inte det? Och än värre, vad händer med företagets
affärer? Det är stor risk att norra Sverige glöms bort och att sågverk här uppe läggs ner, säger Karin Pedersen, klubbordförande för Sif.

Pontus Friberg, som sitter i Stockholm, håller med om att det finns kompetens i Piteå och han utesluter inte att några av de anställda kan beredas jobb i Gävle. Samtidigt betonar han att inga mbl-förhandlingar kommit igång än. I ett internt brev beskrivs fördelarna med en centralisering.

"Genom samlokalisering till en ort får kundsupport bland annat möjlighet att utveckla gemensamma rutiner och ett enhetligt uppträdande mot kund".

- Vi delar inte Fribergs åsikter. Vi lever trots allt med modern teknologi och man behöver inte sitta tillsammans för stöd och backup. Vi kommer att begära att en konsekvensanalys genomförs. Förslaget om centralisering är rent ut sagt dåligt, säger Pedersen.

Inte gett upp

Kundsupporten är länken mellan säljarna/marknaden och produktionen/sågverken. Om kundsupporten försvinner i Piteå borde, enligt Pedersen, nya tjänster tillkomma i produktionsdelen. Någon ska ju svara på frågorna. Men risken är att det blir precis tvärtom.

- Signalen är att företaget ska dra ner på de anställda i produktionsledet också. En centralisering till Gävle ökar risken för nedläggning av Setras sågverk i norr, bland annat Lövholmen i Piteå, säger Karin Pedersen.

Den 7 juni inleds förhandlingarna. Ambitionen är, enligt Pontus Friberg, att centraliseringen ska påbörjas efter sommaren och vara klar vid årsskiftet.

- Vi har inte gett upp. Vi ska visa på bristerna i det här förslaget, säger Karin Pedersen.<\c>

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om